Todorić s dobavljačima: Podrška Agrokoru

Kompanija Agrokor saopštila je posle sastanka s dobavljačima da će se menadžment koncerna zauzeti da rokovi plaćanja budu u skladu s ugovorenim.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

14:14

Todorić s dobavljačima: Podrška Agrokoru
Foto: B92, screenshot

Kako se navodi, dobavljači su istakli spremnost da podrže restrukturiranje kompanije.

"Dobavljači su danas istakli da je Agrokor jedan od njihovih najznačajnih partnera, te da su spremni i dalje da daju snažnu podršku u restrukturiranju kompanije, ali isto tako očekuju da će se u tom procesu maksimalno štititi njihovi interesi", saopštio je Agrokor posle sastanka vlasnika i uprave Agrokora s predstavnicima dobavljača.

Sastanak je održan u Zagrebu, a njemu je, kako se navodi u saopštenju, pored predstavnika tridesetak Agrokorovih dobavljača, prisustvovao i predsednik Agrokor koncerna Ivica Todorić.

Posle sastanka, koji je trajao manje od sat vremena, nije bilo izjava za medije, već samo saopštenje Agrokora.

U saopštenju se ističe da je na sastanku izražen stav da je najveći teret stabilizacije Agrokora podnela sama kompanija, a odmah nakon nje i dobavljači, kao i da je potvrđeno ;da će se menadžment kompanije u potpunosti založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s onim ugovorenim.

Naglašeno je i da su dobavljači dali značajan doprinos u procesu restrukturiranja Agrokora i da će učiniti sve na zaštiti njihove izloženosti prema tom koncernu. Takodje je potvrdjen "obostrani interes za nastavak poslovne saradnje s ciljem zajedničkog rasta" i dogovoren nastavak redovne međusobne komunikacije.

Cilj sastanka je bilo informisanje dobavljača o trenutnim aktivnostima Agrokora kao i o daljim planovima koncerna u procesu stabilizacije. Todorić je, kako se navodi u saopštenju, upoznao učesnike sastanka sa stanjem u Agrokoru i planovima za nastavak poslovanja.

Koncern se zbog prezaduženosti nalazi u ozbiljnim problemima, a procenjuje se da potraživanja dobavljača prema Agrokoru iznose oko 16 milijardi kuna.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić najavila je u petak da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove.

Taj zakon je u javnosti odmah nazvan "lex Agrokor". Ministarka je rekla da je njegov cilj zaštita hrvatske ekonomije, kao i da će se moći primenjivati na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu evra duga. Predlog zakona bi već ove sedmice mogao da se nadje u skupštinskog proceduri.

Prema pisanju Jutranjeg lista, vlasnik firme koja ispunjava uslove mogao bi tražiti pokretanje postupka vanredne uprave, a isto bi mogao da traži i poverioc koji ima dospelu potražnju veću od 350 miliona kuna. Tada bi država u kompaniju postavila svog poverenika koji bi vodio proces restrukturiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: