Povlači se predlog sporne hrvatske kovanice

Oglasio se Stjepan Pranjković, autor sporne hrvatske kovanice evra.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2022.

10:40

Povlači se predlog sporne hrvatske kovanice
Foto: TANJUG/FOTO HINA/bs

U dopisu Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) napisao je da povlači svoj predlog.

Radi se, kako podseća Indeks, o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije britanskog fotografa i to bez dozvole.

Falsifikat? Oglasila se Komisija: "Proveravamo"

"Podstaknut neprijatnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen u vezi sa svojim dizajnom naličja kovanice od jednog evra s motivom kune, odlučio sam da povučem svoj predlog dizajna za ovaj motiv, te se odričem bilo kakvih prava", napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Medija servis.

Otkriveno kako će izgledati hrvatska kovanica sa Teslinim likom FOTO

Kako je dodao, nije imao nameru da povredi ničija osećanja, te se zbog toga svima izvinjava, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti.

Dizajner hrvatskih kovanica raskrinkan - tražio pomoć po grupama na Fejsu: "Dizajniram neke novčiće"

Komisija za novac HNB-a danas će održati sednicu na kojoj će se, između ostalog, govoriti o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti obaveštena.

Tesla na kovanici je najmanji "problem" za Hrvatsku, izgleda da je motiv kune falsifikat?

Inače, Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna (oko 9.300 evra). On je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna (oko 4.650 kuna). Ukupno, dakle, 140.000 kuna (nešto više od 18.600 evra).

Reagovao i fotograf

Škotski fotograf Ijan H. Lič, čija je fotografija korišćena za dizajn kovanice evra s kunom, reagovao je na povlačenje spornog predloga.

"Jutros sam čuo da se dizajn povlači. Hvala svima u Hrvatskoj na interesovanju i podršci. Iskreno sam zahvalan svim dobrim ljudima u Hrvatskoj koji su me kontaktirali u vezi s ovim, te za iskazano interesovanje medija i javnosti", rekao je Lič za Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: