Region

Četvrtak, 28.04.2022.

15:15

"Nećemo pristati na ruske uslove"

Premijer Bugarske Kiril Petkov je izjavio da vlasti te zemlje neće pristati na uslove Rusije kada je reč o plaćanju gasa u rubljama.

Izvor: Sputnjik

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

"Moramo da delujemo zajedno i brzo. Jer nećemo pristati na to. Niko nema pravo da jednostrano menja uslove ugovora. Ako bismo to prihvatili to bi bila prva pukotina u evropskoj porodici a Bugarska neće biti uzrok tome", rekao je Petkov za francuski Mond.

Prema njegovim rečima, Bugarska ima direktne zalihe za jedan mesec, ukoliko se okolnosti ne promene, prenosi Sputnjik.

Međutim, Sofija računa na završetak interkonektora sa Grčkom krajem juna i na zajedničku strategiju EK za kupovinu tečnog gasa.

"Nadamo se što skorijoj pomoći Azerbejdžana, kao i zajedničkoj kupovini tečnog gasa, očekujemo solidarnost svih evropskih država. Ujedinjeni smo snažni a ne razjedinjeni", rekao je Petkov.

Pročitajte još:

Moskva proziva: "EU da kazni one koji plaćaju u rubljama"; "Nedostaju potpune sankcije"

Popustili?: Deset kupaca otvorilo račune, četiri već plaćaju u rubljama

Rublje ili nema gasa; Peskov: "Nije ucena"

"Putin nema nameru da priča o gasu sa liderima EU"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

14 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: