Srbija 0

14.05.2024.

21:23

Refinansiranje ili produžen rok otplate kredita? Evo šta se više isplati

Šta raditi kada otplata kredita (možda) ne ide onako kako ste zamislili?

Izvor: Kamatica

Refinansiranje ili produžen rok otplate kredita? Evo šta se više isplati
shutterstock, Zivica Kerkez

Podeli:

Da li ste znali da imate pravo da produžite rok otplate svog kredita?

Svi građani koji se odluče za ovaj potez trebaju svoju banku da detaljno upoznaju sa okolnostima koje utiču na redovno izmirenje obaveza po kreditu. Posle toga, banke procenjuju da li će odobriti produženje otplate kredita ili ne.

Dakle, imate mogućnost da odložite otplatu kredita za određeni broj meseci i to što je Narodna banka pomenula jeste svojevrsni "grejs period" za građane.

Međutim, iako na prvi pogled ovo može da deluje kao dobra opcija, treba razmotriti i sledeće stvari.

Prvo, ovakva mogućnost se nudi samo jednom i, osim odlaganja, ne donosi ništa drugo. Na primer, kada refinansirate neki kredit, često imate mogućnost i podizanja dodatnog keša. Ovde to, naravno, nije moguće.

Druga stvar, možda i važnija, jeste sama računica. Prethodnih dana stručnjaci su izračunali na primeru jednog prosečnog kredita u Srbiji (33 do 34 hiljade evra) sledeće:

Ukoliko otplatu takvog kredita odložite i samim tim produžite sa 10 na 15 godina, po trenutnim kamatnim stopama ćete narednih meseci plaćati 100 evra manje mesečno na ime anuiteta, ali ćete kumulativno platiti i do 6.500 evra više banci nego bez ove mogućnosti.

Zbog toga vredi razmsliti o tome da li se više isplati ova mogućnost ili je možda bolje, ukoliko postoji kao mogućnost, uraditi refinansiranje kredita koji trenutno otplaćujete.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Svet

Rusija potpisala: "Ovo je naša ruta godinu dana"

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom je potpisala memorandum o razumevanju sa kineskom brodarskom kompanijom za uspostavljanje celogodišnje kontejnerske linije između dve zemlje preko arktičkog Severnog morskog puta (NSR).

8:12

7.6.2024.

1 d

Podeli: