Hoćete nekretninu u EU? Ovo su cene

Cene nekretnina u EU i evrozoni u prvom kvartalu porasle su u poređenju s istim periodom prošle godine.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

12:35

Hoćete nekretninu u EU? Ovo su cene
(Foto: Thinkstock.com)

U Hrvatskoj je zabeležen najveći pad cena među zemljama članicama, pokazao je najnoviji izveštaj Evrostata.

U prvom tromesečju su 2017. cene merene indeksom cena stambenih nekretnina u EU uvećane za 4,5 odsto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazao je izveštaj statističke kancelarije.

U evrozoni su cene stambenih nekretnina porasle za četiri odsto na godišnjem nivou.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cena zabeležen je u Češkoj, od 12,8 odsto, a slede Litvanija i Letonija, sa rastom od 10,2 odsto, odnosno 10,1 odsto.

Najveći pad cena među zemljama članicama EU zabeležen je u Hrvatskoj, gde su cene u prvom kvartalu 2017. na godišnjem nivou smanjene za 0,4 posto.

Pad cena na godišnjem nivou zabeležila je još samo Italija, gde su cene skliznule 0,1 posto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najveći je rast cena stambenih nekretnina zabeležila Bugarska, od 8,8 odsto, a slede Mađarska, s rastom cena od osam posto, te Slovenija, gde su one uvećane za gotovo šest posto.

U odnosu pak na četvrto tromesečje 2016., cene su na nivou EU porasle za 0,7 posto, pokazalo je izveštaj statističkog ureda.

U hrvatskom su okruženju cene najviše porasle u Mađarskoj, za 1,9 odsto, te u Bugarskoj, za 1,8 odsto, i u Sloveniji za 1,3 odsto.

S druge strane, najizrazitiji pad cena u EU u odnosu na prethodno tromesečje imala je Malta, od 5,4 odsto. Slede Slovačka, sa 2,4-postotnim padom cena, te Kipar, s padom za 1,4 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: