Biz - B92.net

Evropi preti nestašica dizela: "U tom slučaju sve će stati"

Evropi preti nestašica dizela, a to je gorivo koje pokreće prevoz robe i privredu.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/rihardzz
Ilustracija: Depositphotos/rihardzz

"Vozićemo se dok se vozimo, kad nećemo, nećemo i zdravo, nema druge. Mislim da je 14 kuna (1,85 evra) puno, a i lako što je 14 kuna, nego neće ga ni biti", komentarisao je Hani s Ugljana.

Naime, Evropi zbog rata u Ukrajini preti nestašica dizela, koji čini gotovo 70 posto udela u ukupnoj količini goriva, a njega troši oko 40 posto evropskih automobila i, što je najgore, gotovo sav teretni prevoz, podseća Dnevnik.hr.

"U tom slučaju će sve stati. Mi nemamo nekakvih alternativnih prevoza, tipa železnice, da je veliki udeo železnice u prevozu roba. Tako da se bojim da će biti ozbiljnih problema. U transportnom procesu udeo goriva nam je sada 60 posto, što je - eto, jednostavno nepodnošljivo", objasnio je Zdravko Bubnić, predsjednik Ceha prevoznika pri HOK-u.

Nepodnošljivo je stanje i poljoprivrednicima i ribarima, kojima je cena plavog dizela skočila za 100 posto. A sve bi ovo moglo potrajati.

"Iako nema embarga na izvoz nafte i derivata iz Rusije, brodovi nerado ulaze u Crno more, gde plutaju mine. Vrlo su visoke vozarine, osiguravajuće kuće traže puno novca za osiguranje takvih brodova i tereta. Prema tome, to će trajati dokle god traje rat", naveo je Davor Štern, stručnjak za energiju.

Štern spas vidi u čim bržoj aktivaciji rafinerije Rijeka.

"Nije do kraja modernizovana, ali proizvodi vrlo kvalitetna goriva, tako da možemo dočekati turističku sezonu i iduću zimu bez brige", dodao je.

Većina evropskih rafinerija zatvorila se zbog zelene tranzicije EU i ne može se tako brzo pokrenuti, piše portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.