EU ne prašta Hrvati: Prijava, stiže kazna

Evropska komisija prijavila je Hrvatsku sudu EU jer nije u svoje zakonodavstvo prenela direktivu o hipotekarnim kreditima.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

10:09

EU ne prašta Hrvati: Prijava, stiže kazna
Foto: Thinkstock

Tom direktivom žele da poboljšaju mere zaštite potrošača uvođenjem odgovornog postupanja pri davanju zajmova kako bi se izbeglo ponavljanje krize sa naduvavanjem balona na tržištu nekretnina.

Prijava Sudu treći je korak u proceduri kažnjavanja država koje ne prenose ili ne sprovođenja zakona EU i u krajnjoj fazi može rezultirati novčanim kaznama.

Direktiva o hipotekarnim kreditima donesena je u februaru 2014, a rok za prenošenje u zakonodavstvo istekao je 21. marta 2016.

Kako pojašnjavaju u Komisiji, cilj te direktive je da se potrošačima pružaju jasnije informacije nakon uvođenja Evropskog standardizovanog informativnog obrasca (ESIS), što će oni koji pozajmljuju omogućiti da bolje razumeju rizike povezane s hipotekarnim ugovorom i da upoređuju ponude i traže najbolji kreditni proizvod uz najpovoljnije uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: