U Crnoj Gori "samo čista sreća može da spreči poremećaje"

Poznati regionalni vazduhoplovni analitičar izneo je upozorenje.

Izvor: Pobjeda
Podeli
Ilustracija: TexBr/Shutterstock
Ilustracija: TexBr/Shutterstock

"Samo čista sreća može da spreči poremećaje u saobraćaju i otkazivanje letova Er Montenegra (Air Montenegro) u idućim sedmicama", saopštio je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, komentarišući otkazivanje letova crnogorske avio-kompanije.

Er Montenegro izazvao je buru negodovanja kod putnika u Banjaluci, s obzirom na to da je prošle nedelje na avionu koji ima 100 sedišta (znači da je na liniji leteo Džerman ervejz) prodao 130 karata, pa su putnici morali da ostanu u Banjaluci, prenosi Pobjeda.

"Putnicima je rečeno da će moći karte iskoristiti tek u petak 23. jula. Naravno, putnici su bili više nego frustrirani jer im je tako propalo nekoliko dana godišnjeg odmora. I da se razumemo, sve kompanije rade overbooking, no rade ga u načelu pet do osam odsto jer je otprilike toliko putnika koji se ne pojave na letu", kazao je Šćuric.

Crnogorska kompanija u stečaju otvorila poslovnicu: "Želimo da ime nastavi da živi"

To bi, kako objašnjava, na "embraeru E190" značilo maksimalno prodatih 108, a ne 130 karata.

"Krajnje neprofesionalno, pogotovo na leisure liniji na kojoj se zna da turisti i više dolaze na letove radi plaćenog smeštaja na destinaciji. Ovo nije dobar početak letova u Banjaluci", rekao je Šćuric.

On je naveo da je Er Montenegro u subotu i nedelju otkazao dva leta prema Beogradu, u subotu su kasnila tri leta za Beograd, a u nedelju su kasnili letovi za Ljubljanu, Beograd i Banjaluku.

"Let za Beograd je kasnio čak pet sati. Sve ovo je produkt kvara na jednom avionu. Nažalost, Er Montenegro ima održavanje aviona u Bratislavi, dok mehaničari Montenegro erlajnsa kod kuće sede nezaposleni zbog toga što se dve kompanije ne mogu dogovoriti, pa je ovo direktan produkt te činjenice. Samo čista sreća može sprečiti ovakve poremećaje u saobraćaju Er Montenegra u idućim nedeljama", saopštio je Šćuric.

Koliko je Er Montenegro platio reklamiranje na RTS-u?

Iz Er Montenegra je u nedelju saopšteno da su letovi na relaciji Tivat-Beograd i Beograd-Podgorica otkazani usled određenih tehničkih, kao i nepovoljnih meteo uslova, kao i da je svim putnicima obezbeđen smeštaj.

"Usled određenih tehničkih, kao i nepovoljnih meteo uslova, procena kapetana i tehničke službe Er Montenegra je bila da se letovi broj MNE152 na relaciji Tivat-Beograd i broj MNE103 na relaciji Beograd-Podgorica, otkažu", kazali su u nedelju iz Er Montenegra.

U avio-industriji, kako su naveli, nije neuobičajena pojava da se letovi otkažu ili odlože zbog veoma strogih sigurnosnih procedura koje Er Montenegro veoma poštuje, jer je sigurnost putnika na prvom mestu.

Navedeno je da je iz kompanije brzo reagovano i svim putnicima na pomenutim letovima je obezbeđen hotelski smještaj, što je i određeni broj putnika iskoristio.

Crnogorci vraćaju Miločer Karađorđevićima? Opozicija: Njihovi preci su okupirali Crnu Goru

Ova situacija je, kako tvrde, pokazala da je Er Montenegro dorastao svakom izazovu, naročito vodeći računa o bezbednosti putnika, čak i u slučajevima loših meteo uslova i povećanog rizika za generalne letove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu