Dve zemlje iz našeg regiona se spajaju - mostom

Izgradnja mosta preko reke Save kod Bosanske Gradiške napreduje planiranom dinamikom.

Region

Izvor: B92

Subota, 03.07.2021.

14:29

Dve zemlje iz našeg regiona se spajaju - mostom
Ilustracija: Depositphotos, val_th

To je za Klix potvrdio ministar komunikacija i saobraćaja BiH Vojin Mitrović.

"Na našoj strani završeni su armiranobetonski objekti, propust ispod trupa auto-puta i podvožnjak na odbrambenom nasipu. Nasip u trupu auto-puta od završene deonice autoputa E661 Gradiška - Banja Luka do odbrambenog nasipa uz reku Savu urađen je do kote vrha nasipa", izjavio je.

Dalje ističe kako su na obe strane završeni upornjaci (obalni stubovi), kao i svi stubovi.

Dobijamo most pre roka: "To je garancija da ćemo mi kao narod opstati ovde" FOTO

"Na našoj strani montirani su svi segmenti čelične konstrukcije mosta, uključujući i prvi koji povezuje obalni stub. Na hrvatskoj strani montirano je oko 1.900 tona konstrukcije od ukupno 2.400 tona. Spajanje dve strane planirano je u avgustu ove godine. Most bi trebao da bude završen do maja 2022. godine, a biće u funkciji po završetku prilazne saobraćajnice, koju treba da izgradi Hrvatska. Naime, 'Hrvatske ceste' potpisale su ugovor sa izabranim izvođačem radova, tačnije kompanijom 'Integral inženjering' Laktaši na deonici brzog puta Okučani - granica BiH, u koju će investirati oko 351.000.000 kuna (46,8 miliona evra). Deonica je duga oko četiri kilometra, imaće četiri trake od mosta Sava do naselja Nova Varoš. Izgradnja bi trebalo da počne uskoro, a izvođač ima rok od 24 meseca da posao privede kraju", kazao je Mitrović.

Gradnja mosta preko Save počela je u jesen 2019. godine, a rok za završetak je 30 meseci. Ugovorena vrednost radova je 19.702.997 evra, bez PDV-a, dok je za projekat odobren i grant Evropske komisije preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra. Obje strane finansiraju izgradnju po pola.

Beograd dobija još jedan most: Ovako će izgledati FOTO

"Most preko reke Save kod Gradiške je značajan prvenstveno zbog ubrzanja protoka ljudi i robe preko najfrekventnijeg graničnog prelaza između BiH i Hrvatske, odnosno Evropske unije. Završetkom mosta smanjiće se saobraćajne gužve u samom centru Gradiške, što će olakšati život lokalnom stanovništvu, ali i razvoj samog grada. Pored toga, most preko reke spaja mrežu auto-puteva u RS sa evropskom transportnom mrežom", istakao je Mitrović.

Most je dug 426 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: