Vrtoglav rast cena stanova u Trebinju: "Za domaće stanovništvo to je basnoslovan iznos"

U ovoj godini u Trebinju najavljena je izgradnja deset stambenih objekata sa najmanje po 50 stanova, a povećanu gradnju prati i rast cena.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

20:59

Vrtoglav rast cena stanova u Trebinju:
Foto: Depositphotos / master78

Kako je javio RTRS, cene u novogradnji veće su za deset do dvadeset odsto po kvadratu u odnosu na prošlu godinu i približavaju se iznosu od 3.000 maraka (oko 1.500 evra).

Za domaće stanovništvo to je basnoslovan iznos, ali ne i za kupce iz Srbije i BiH, ali i one sa adresom u inostranstvu, prenosi Investitor.

Gornja granica za cena stana trenutno je oko 2.800 KM (oko 1.400 evra) s tim što postoji mogućnost da kvadrat u zgradi koja tek treba da se pravi može biti i skuplji.

U Trebinju je u toku izgradnja ili se završava oko 400 stanova, a neretko se stanovi prodaju unapred.

Razlozi za skuplju cenu stanova je povećana potražnja, položaj Trebinja, skuplji građevinski materijal, veće radničke plate, početna plaćanja, navode investitori.

"Cene su visoke za lokalno stanovništvo, i marže su visoke za one koji grade, koji zarađuju na tome, ali u odnosu na okruženje i zemlje sa sličnim geografskim položajem, cene su i dalje niske", kaže Mubina van Ven Isović, vlasnica agencije za nekretnine.

Većina investitora nije voljna da govore o ovoj temi, ali tvrde da zarada na stanogradnji nije velika. "Svi što radimo, radimo da nešto zaradimo, da idemo u minus ne bi radili… Međutim, zarada nije toliko velika kako se misli", kaže investitor Miladin Stević.

Uvažavajući činjenicu da stanove kupuju imućniji, posledična je promena strukture stanovništva.

"Grad Trebinje je turističko mesto i dolaze imućniji ljudi koji ne borave tokom cele godine", navodi Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Furtula kaže da Grad uspeva da adekvatnom infrastrukturom prati intenzivnu izgradnju u prvoj zoni. Najavljena izgradnja aerodroma svakako će uticati na novi rast cena stambenog prostora.

Do kog nivoa, niko se ne usuđuje da prognozira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: