Crnogorci će konačno saznati leže li na "crnom zlatu": Kako će se bušiti Jadran?

Postrojenje koje će obaviti prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore, Topaz Driller, stiglo je na lokaciju za vikend, nakon petodnevnog putovanja od Malte.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2021.

10:36

Crnogorci će konačno saznati leže li na
Ilustracija: EPA, ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREM

Tamo su vršene finalne pripreme za predstojeće bušenje, saopšteno je iz Uprava za ugljovodonike.

Posada je, kako se dodaje, do subote bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na Topaz Driller, prenosi portal Investitor.

"Nakon toga, sledi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC, sa sedištem u Aberdinu (UK), koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi. Uporedo tokom vršenja inspekcije, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar”, navode u Upravi.

Dodaju da će, ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

“Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,525 metara, traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na ovoj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika”, naglašavaju u Upravi za ugljovodonike.

Druga istražna bušotina, koja je takođe deo Radnog programa predmetnog ugovora, biće nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, i biće znatno plića – ne dublja od 1.500 metara.

Iz Uprave za ugljovodonike podsećaju da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

“Koncesionari Eni i Novatech su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna na kome će biti pozicioniran Topaz Driller", zaključuju u Upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: