Obustava lekova za 75 odsto hrvatskih bolnica

Zagreb -- Predsednik udruženja veledrogerija pri privrednoj komori Hrvatske Tomislav Kulić rekao je da veledrogerije od danas obustavljaju isporuku lekova za 75% bolnica.

Izvor: RTV
Podeli
Foto:  Depositphotos, psphotography
Foto: Depositphotos, psphotography

Kulić je rekao da posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom finansija Zdravkom Marićem i ministrom zdravlja Vilijem Berošem, koji su predstavnici veledrogerija napustili, veledrogerije nemaju više mogućnosti, već kreću s obustavom lekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica, prenosi Index .

"Redukcije isporuke krenule su pre dve nedelje. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju da podmiruju obaveze prema svojim dobavljačima. Preostale zalihe usmeriće prema kupcima koji su bolje platiše", dodao je Kulić.

Istakao je da mesecima upozoravaju na situaciju i apeluju na hitno rešenje, a da im ništa konkretno nije ponuđeno.

Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lekova

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija takođe stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lekova u vrednosti 10.000 kuna (oko1318 evra ) traži uplatu od 20.000 kuna (oko 2636 evra ), a treća za istu vrednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna.

Iz bolnice kažu da lekova imaju za još otprilike dve nedelje.

Dugovanja veledrogerijama trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mesečno dug raste za više od 300 miliona kuna ( 39,5 miliona evra), navodi Index .

strana 1 od 42 idi na stranu