Gde su nestali helikopteri? Rusi kasne s isporukom

Rok da Rusi isporuče jedan od tri kupljena helikoptera Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je istekao.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

16:54

Gde su nestali helikopteri? Rusi kasne s isporukom
Foto: Epa, Sergei Ilnitsky

Ipak, letelica još uvek nije stigla,a u MUP-u RS kažu da sve kasni zbog epidemije koronavirusa.

Podsećamo, Republika Srpska, posredstvom MUP-a, kupila je od "Helikoptera Rusije" tri helikoptera za oko 41,6 miliona maraka.

Jedan helikopter je sa medicinskim modulom, dok dva imaju dodatnu opremu za potrebe policije.

Tenderom je bilo definisano da helikopter sa medicinskim modulom bude isporučen u roku od osam meseci od uplate avansa, odnosno u septembru ove godine.

Međutim, letelica još nije stigla u Srpsku, a u MUP-u za Capital kažu da je razlog kašnjenja epidemija koronavirusa.

"Procedure koje se odnose na nabavku i isporuku helikoptera za potrebe Ministarstva, trebalo bi da budu završene do kraja godine, odnosno helikopter će biti isporučen do tada. Celokupan postupak nabavke je usporen zbog epidemije koronavirusa u BiH i svetu", istaklu su u MUP-u.

Dodali su da su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a RS tek sad na predviđenoj obuci u Rusiji, a sama obuka bila je predviđena za jun ove godine.

Naime, jedna od stavki nabavke helikoptera jeste i obuka.

Portal Capital objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

U cenu helikoptera treba da bude uključena njihova isporuka, kao i obuka dva pilota i dva stručnjaka inženjersko-tehničkog osoblja za svaki helikopter, rezervni delovi, sredstva zemaljskog održavanja specijalne namene, sredstva za kontrolu i neophodan alat.

Prvi helikopter trebalo je da stigne u septembru 2020. godine, drugi do maja 2021, a treći u januaru 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: