Neophodan zbog korone: Slovenija pokrenula hitnu nabavku transportnog aviona

Uprkos činjenici da Slovenija učestvuje u različitim partnerstvima, kriza oko koronavirusa pokazala je da je ovoj državi hitno potreban transportni avion.

Region

Izvor: B92

Subota, 25.04.2020.

14:03

Neophodan zbog korone: Slovenija pokrenula hitnu nabavku transportnog aviona
Foto: Depositphotos/adameq2

To je 15. aprila, nakon video-konferencije ministara odbrane NATO na kojoj je raspravljano o jačanju transportnih i drugih sposobnosti ovog saveza, javnosti saopštio slovenački ministar odbrane Matej Tonin a istog dana to je prenela slovenačka novinska agencija STA.

Izveštavajući da se jedini transporter slovenačkih oružanih snaga, dvomotorni avion malog doleta Let L-410UVP-E Turbolet (taktičkog identifikacionog broja L4-01, s/n 912606) odlično pokazao u krizi koronavirusa, ministar Tonin je rekao da se ispostavilo da se u teškim vremenima Slovenija može osloniti samo na sopstvene resurse i da je zbog toga slovenačko Ministarstvo odbrane pokrenulo proceduru nabavke nove letelice, preneo je portal Tangosiks.

"Mi smo članica strategijskih transportnih inicijativa SAC (Strategic Airlift Capability) i SALIS (Strategic Airlift International Solution) i ispostavilo se da je teško dobiti avion u momentu kada nam je bio potreban", rekao je Tonin i dodao da je za neke velike transportne avione koji mogu da nose 100 tona, a koje je Slovenija mogla dobiti preko programa SALIS, država trebalo da plati 1,2 miliona evra "što je ogroman iznos ako u Kini nema spremnih 100 tona robe u pravo vreme i na pravom mestu".

"Ova kriza je pokazala da na kraju sve zavisi od nas, da se u teškim vremenima prvo možete osloniti na sebe, da je zato odluka o ovom transportnom avionu sazrela kao i da se sada pokazalo da je takva letelica neophodna", zaključio je Tonin dodajući da je za obezbeđivanje veće samostalnosti i operativne efikasnosti u slučaju ovakvih kriza, transportni avion Sloveniji hitno potreban.

Tonin je obavestio da je u Ministarstvu odbrane već formirana radna grupa a od Generalštaba slovenačke vojske je zatraženo da obezbedi savet koja bi opcija bile najracionalnija za Sloveniju – nabavka novog transportnog aviona, sporazum o donaciji saveznika ili nešto drugo. Istakao je da ne želi da se ograniči samo na određeni tip letelice i da prvo želi da na papiru dobije sve mogućnosti koje Slovenija ima.

U obraćanju medijima, Tonin je naglasio da Ministarstvo odbrane želi da izvrši nabavku na bazi međudržavnog sporazuma i objasnio da je normalno da će, kada vlada odobri kupovinu, biti potrebno tri godine da se transportni avion isporuči.

Avijacijski transportni kapaciteti slovenačke vojske trenutno su ograničeni na jedan L-410UVP-E Turbolet i dva jednomotorna višenamenska aviona sa STOL (Short Take Of and Landing) karakteristikama Pilatus PC-6B Porter. Slovenija je već trebalo da koristi jedan potpuno novi taktički transportni avion C295 koji je, u konkurenciji transportera C-27J Spartan, početkom januara 2008 izabralo Ministarstvo odbrane. Međutim, nabavka je pala u zaborav a zatim i otkazana zbog bezbednosnih nedoumica koje su se pojavile nakon udesa C295 RV Poljske koji se dogodio 23. januara 2008. kojom prilikom je poginulo svih 20 osoba u avionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

22 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

14 h

Podeli: