Radnicima "na čekanju" u Sloveniji 80 odsto prosečne plate

Ljubljana -- Slovenački poslodavci koji će zbog epidemije radnike poslati kući "na čekanje" moraće da im isplaćuju naknadu od 80 odsto prosečne plate u poslednja tri meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AndreyPopov
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Četrdeset odsto te svote obezbediće država, predložila je danas slovenačka vlada.

Takvo interventno rešenje predloženo zbog negativnih učinaka epidemije koronavirusa na privredu, i prihvatio je danas parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a poslanici će ga potvrditi krajem sedmice u paketu pomoći za privredu, prenela je Hina.

Radnik će na takvom čekanju moći da bude najviše tri meseca, a poslodavci pravo na subvencionisanje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri meseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu računati oni poslodavci koji su poreski dužnici ili su u insolventnom postupku.

Na naknadu 80 posto prosečne plate dok su kod kuće imaju pravo i oni radnici koji moraju u izolaciju jer im je određen karantin, ali u njihovom slučaju taj trošak pokriva država.

Takve olakšice priznaće se poslodavcima koji zbog pada narudžbina i proizvodnje moraju poslati na čekanje trećinu zaposlenih ili više, ali i malim i mikropreduzećima sa jednim ili nekoliko zaposlenih.

Reč je o približno 110.000 preduzeća koja deluju po načelu "samozapošljavanja", a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim delatnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu