Komšijama loše ide: Aerodrom najslabiji u Evropi

Zvaničnici međunarodne zajednice u BiH već duže vreme su nezadovoljni poslovanjem Aerodroma Sarajevo, a sada su odlučili da javno iznesu svoje nezadovoljstvo.

Region

Izvor: klix.ba

Sreda, 19.02.2020.

11:55

Komšijama loše ide: Aerodrom najslabiji u Evropi
Foto: Depositphotos, fotokon

Zbog činjenice da je Aerodrom Sarajevo po broju prometa poslednji na listi glavnih evropskih gradova, sve se glasnije priča o tome da li je vreme da se menja model upravljanja ovim aerodromom koji je 100 odsto u vlasništvu države, odnosno Vlade FBiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild je na svom zvaničnom profilu na Tviteru komentarisao informaciju koju je objavio Kliks o tome da je Aerodrom Sarajevo na 169. mestu, najnižem od glavnih gradova u Evropi.

"Uspešni i dinamični aerodromi su pokretači turizma, investicija i poveznica među ljudima. Sarajevo bi trebalo da prati regionalne primere", poručio je Fild.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler ne krije svoje nezadovoljstvo zbog Aerodroma Sarajevo.

"Aerodrom Sarajevo je izuzetno važan resurs za ovu državu, a još uvek je u državnom vlasništvu. Taj aerodrom je sada svakako među lošijim sa smanjenim brojem putnika i lošim uslugama", kazao je Satler novinarima u Bijeljini.

Nedavno je objavljen i podatak Međunarodnog aerodromskog veća (ACI) koji govori o Bosni i Hercegovini kao zemlji sa najslabijom aerodromskom povezanošću u Evropi.

To znači manje direktnih i indirektnih konekcija putnicima sa evropskim destinacijama. Stoga ne čudi i da je Sarajevo ponovo na poslednjem mestu među evropskim prestonicama po broju prevezenih putnika.

U isto vreme beleže se istorijski rekordi na aerodromima u regionu, ali Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: