Komšijama loše ide: Aerodrom najslabiji u Evropi

Sarajevo -- Zvaničnici međunarodne zajednice u BiH već duže vreme su nezadovoljni poslovanjem Aerodroma Sarajevo, a sada su odlučili da javno iznesu svoje nezadovoljstvo.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, fotokon
Foto: Depositphotos, fotokon

Zbog činjenice da je Aerodrom Sarajevo po broju prometa poslednji na listi glavnih evropskih gradova, sve se glasnije priča o tome da li je vreme da se menja model upravljanja ovim aerodromom koji je 100 odsto u vlasništvu države, odnosno Vlade FBiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild je na svom zvaničnom profilu na Tviteru komentarisao informaciju koju je objavio Kliks o tome da je Aerodrom Sarajevo na 169. mestu, najnižem od glavnih gradova u Evropi.

"Uspešni i dinamični aerodromi su pokretači turizma, investicija i poveznica među ljudima. Sarajevo bi trebalo da prati regionalne primere", poručio je Fild.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler ne krije svoje nezadovoljstvo zbog Aerodroma Sarajevo.

"Aerodrom Sarajevo je izuzetno važan resurs za ovu državu, a još uvek je u državnom vlasništvu. Taj aerodrom je sada svakako među lošijim sa smanjenim brojem putnika i lošim uslugama", kazao je Satler novinarima u Bijeljini.

Nedavno je objavljen i podatak Međunarodnog aerodromskog veća (ACI) koji govori o Bosni i Hercegovini kao zemlji sa najslabijom aerodromskom povezanošću u Evropi.

To znači manje direktnih i indirektnih konekcija putnicima sa evropskim destinacijama. Stoga ne čudi i da je Sarajevo ponovo na poslednjem mestu među evropskim prestonicama po broju prevezenih putnika.

U isto vreme beleže se istorijski rekordi na aerodromima u regionu, ali Evropi.

strana 1 od 58 idi na stranu