Hidroelektrana "Slap Zete" ponovo u pogonu

Danilovgrad -- Hidroelektrana "Slap Zete" kod Danilovgrada, nakon uspešne rekonstrukcije i modernizacije ponovo je puštena u rad.

Izvor: rtcg.me
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Mari1PhotO
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Mari1PhotO

Projekat obnove i modernizacije finansirali su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i norveška kompanija NTE, a uloženo je oko sedam miliona evra.

Kako su rekli iz EPCG, u završnoj su fazi i radovi u mHE "Glava Zete" za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine.

Projekat je predvideo potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017. godine, prenosi RTCG.

"Rekonstrukcija i modernizacija dve male hidroelektrane još jedna je potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske nacionalne elektroenergetske kompanije i norveške kompanije NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja", ističu u EPCG.

Kako podsećaju u saopštenju, MHE "Slap Zete" izgrađena je 1952. godine sa snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije u pogon je puštena i "Glava Zete" sa snagom od 4,5 MW, koja je jedina pod zemljom. Oba objekta, od 2010. godine, posluju u sastavu zajedničke firme EPCG i norveške NTE čiji je većinski vlasnik EPCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu