Pretnja: Vozači autobusa traže veće plate ili će obustaviti saobraćaj

Sindikat vozača i saobraćajnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske upozorili su na alarmantno stanje u javnom linijskom prevozu autobusima.

Region

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2019.

14:19

Pretnja: Vozači autobusa traže veće plate ili će obustaviti saobraćaj
FOTO: Depositphotos, Kzenon

Pozvali su na uvođenje reda u sistem, povećanje plata vozačima i primenu direktive EU, inače će obustaviti autobuski saobraćaj.

Sindikalci ističu da zbog nereda na tržištu trpe nepravdu i nelojalnu konkurenciju, zbog čega hiljade vozača odlazi iz Hrvatske u inostranstvo.

Osim toga, negativna demografska kretanja, smanjena potražnja usluga prevoza i povećanje troškova dovele su do toga da su neke autobuske linije postale neodržive.

Na primer, prošle godine je ukinuto gotovo 70 linija u Slavoniji.

"Želimo isti status kao i radnici Hrvatskih željeznica - putnički prevoz, kao zaposleni Jadrolinije i ostalih pomorskih prevoznika putnika, uvođenje reda u javni linijski prevoz putnika autobusima. Želimo i sklapanje granskog kolektivnog ugovora, odnosno da svi rade pod istim uslovima", poručuju sindikalci.

Hrvatska je zaštitila Jadroliniju i domaće prevoznike u pomorskom prevozu putnika i vozila, kao i HŽ - putnički prevoz od stranih prevoznika dugogodišnjom koncesijama i osigurala im subvencije, dok javne linijske prevoznike autobusima diskriminiše.

Traže stoga da se počne primenjivati EU direktiva koja reguliše javni prevoz putnika autobusima, odnosno da se donese Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prevoza putnika u putnom saobraćaju.

"Tražimo i povećanje plata vozačima za minimalno 10 odsto", kazao je predsednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak navodeći da se plaće vozača kreću od oko 3500 do 4000 kuna neto.

Ako od Vlade ne dobiju odgovore vozači autobusa najavljuju obustavu rada, najpre kao upozorenje, a potom i potpunu obustavu prometa autobuskih linija.

Dva udruženja okupljaju 26 prevoznika koji obavljaju oko 80 posto javnog linijskog prevoza putnika u Hrvatskoj i zapošljavaju oko 7000 radnika, prvenstveno vozača autobusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: