FT: Opasan projekat CG, ako Kini ne vrate kredit ostaju bez dela teritorije

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina "biti na putu propasti".

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, piše "Financial Times", a prenosi Blic.

"Ova kineska investicija mogla bi biti jako opasna za Crnu Goru i niko o tome ne razmišlja u našoj zemlji", ocenila je Milka Tadić Mijović, direktor podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo, koji je i napravio dokumentarac o ovom auto-putu.

Kako se navodi, zaduživanje crnogorske vlade od Kine za finansiranje troškova autoputa koje je procenjeno na 1,3 milijarde evra, povećalo je dug zemlje sa 63 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2012. na gotovo 80 odsto.

Autoput gradi Kineska korporacija za puteve i mostove, a 85 odsto zajma finasira kineska Eksim banka. Prva faza projekta od 41 kilometar, sa 20 mostova i 16 tunela kroz grubi planinski teren, koštala je 20 miliona evra po kilometru.

"Projekt autoputa i način na koji se on finansira prvi je put doveo Crnu Goru u situaciju deficita koji je veći od standarda EU, ograničavajući budući prostor za finansijsko manevrisanje vlade", rekao je jedan zapadni zvaničnik, piše "Financial Times".

Dve studije izvodljivosti sprovedene od strane međunarodnih kompanija, koje je pregledao Financial Times, pokazale su da autoput neće imati dovoljno prometa da bi opravdao troškove. Kada je crnogorski parlament 2014. izglasao odobrenje kineskog zajma, studije im nisu stavljene na raspolaganje.

Ugovor, dogovoren bez otvorenog konkursa, oslobodio je CRBC i sve podizvođače od plaćanja PDV-a ili carinskih dadžbina. Takođe je navedeno da ako Crna Gora ne bi mogla vratiti svoj dug u predviđenom roku, Eksim banka bi imala pravo na deo svoje teritorije. Bilo kakva arbitraža vodila bi se prema kineskim zakonima.

Region

strana 1 od 42 idi na stranu