Crnogorci lansirali svoju kripto - valutu

Nemac crnogorskog porekla Aleksandar Kapisoda predstavio je u petak u Generalnom konzulatu u Frankfurtu crnogorski novac perper kao digitalnu valutu.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2019.

12:10

Crnogorci lansirali svoju kripto - valutu
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kapisoda, koji je inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije u jednoj nemačkoj farmaceutskoj kompaniji, odlučio je da “vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore u obliku primerenom 21. veku”, te da svoju intelektualnu svojinu pokloni našoj državi, pišu regionalni mediji.

Ovaj projekat je posvetio stogodišnjici Božićnog ustanka, saopšteno je iz Saveta za saradnju sa dijasporom. Kapisodin projekat – digitalna valuta perpera, kako je navedeno, ekvivalentna je bitkoinu, odnosno sredstvu plaćanja onlajn.

“Želja Kapisode je da kripto perper nameni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i društveni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. Ne isključuje, ukoliko valutu prihvati veći broj korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore”, naglasili su iz Saveta, prenosi CDM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: