Saga se nastavlja: Ništa od aviona F-16, besni traže ostavke u HR

Američki ministar odbrane Džejms Matis odbio je ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo „omekšaju“ oko prodaje izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj.

Region

Izvor: B92

Petak, 28.12.2018.

10:46

Saga se nastavlja: Ništa od aviona F-16, besni traže ostavke u HR
Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

To je napisao novinar Barak Ravid za američki portal Axios i dodao da je time, praktično, propao čitav dogovor.

Ravid, koji je pre dvadesetak dana prvi objavio da su pregovori SAD i Izraela po ovom pitanju zapeli, poziva se na visoke izvore iz Izraela koji su, kako kaže, učestvovali u pregovorima.

Odmah su se javile burne reakcije na ovu vest, a hrvatska opozicija poziva na ostavku ministra odbrane Damira Krstičevića, piše Index.hr.

„Ministar je odgovoran, a onda i premijer. Oni su dogovorili taj posao, sada vidimo da to što je dogovoreno neće biti ispoštovano. Ne može se to predstaviti kao najbolji potez ove vlade. Krstičević se time hvalio, a sada nećemo dobiti što je dogovoreno. Kao zastupnici i građani insistiramo da se ispoštuje ono što je dogovoreno“, rekao je politički sekretar Mosta Nikola Grmoja za RTL.

„Amerikanci su jasno rekli u kakvom stanju avioni mogu da se prodaju. Izvor tvrdi da to znači da do kupovine neće doći. Krstičević je morao da zna pravila igre. Ili ih je ignorisao i obmanuo javnost, ili zaista nije znao. U oba slučaja mora otići“, napisali su na Tviteru iz opozicione stranke SDP. „Od dva ključna projekta ministra Krstičevića u MORH-u: ročna vojska i avioni; učinak 0! Zero! Ništa!“, komentarisao je član SDP-a Franko Vidović. Podsetimo, juče su brojni hrvatski mediji objavili da je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. Međutim, uslov za prodaju je da se avioni prodaju u onom stanju u kakvom su ih SAD isporučile Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: