Zemlja u kojoj je minimalac 1.999 EUR, lako uvesti besplatan prevoz

Zagreb -- Minimalna plata u Hrvatskoj od početka iduće godine raste na 3.000 kuna (405 evra), što je odlična vest za svakog desetog radnika u Hrvatskoj, piše T portal.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlada Luksemburga planira da od idućeg leta ukine plaćanje prevoza u vozovima, tramvajima i autobusima i tako postane prva zemlja u svetu sa besplatnim prevozom.

"Reč je o solidnom rastu od devet odsto, ali u drugim novim članicama Evropske unije i minimalne plate, kao i ostali ekonomski pokazatelji rastu brže", navodi se u tekstu.

U većini evropskih zemalja, dodaje se dalje, zakonski je propisana minimalna plata koja predstavlja donju granicu za poslodavce, ali njen iznos se uveliko razlikuje od zemlje do zemlje.

Prema podacima Evrostata, 22 od 28 zemalja članica EU imaju nacionalnu minimalnu platu, kao i sve zemlje kandidatkinje za članstvo u Uniji - Crna Gora, Makedonija, Albanija, Srbija i Turska.

Izuzetak od tog "pravila" su Danska, Italija, Kipar, Austrija, Finska i Švedska.

"Minimalne plate su u izveštaju Evrostata iskazane u bruto iznosu, pa je tako hrvatski minimalac u 2018. godini iznosio 465,72 evra i u rangu je češkog, a malo je niži od poljskog i slovačkog. Međutim, on iznosi tek četvrtinu minimalca koji primaju radnici u razvijenim evropskim zemljama", primećuje se u tekstuT portala.

Raspon minimalnih plata u zemljama EU kreće se od 261 evra u Bugarskoj do 1.999 evra u Luksemburgu.

U prvoj grupi je devet zemalja s minimalnim platama do 500 evra. Na dnu je već pomenuta Bugarska, Hrvatska je oko zlatne sredine, a na gornjoj granici su Poljska i Slovačka s minimalcem od 480 evra.

U drugoj grupi nalazi se šest zemalja s minimalnom platom između 500 i 1.000 evra. Na donjoj granici u toj grupi je Estonija s iznosom od tačno 500 evra, a na vrhu je Španija sa 859 evra.

U trećoj grupi su bogate zemlje, u kojima primanja najslabije plaćenih radnika premašuju 1.000 evra. Najbogatije predvodi Luksemburg, u kojem je zagarantovani minimalac skoro tri puta veći od prosečne hrvatske plate, a na začelju je Velika Britanija, navodi se u tekstu.

S najnovijim povećanjem u 2019. goidini, Hrvatska prelazi iz prve u drugu grupu s bruto minimalcem od 506,75 evra.

U poslednjih deset godina, najveći rast minimalne plate beleže Rumunija i Bugarska, dok je među novim zemljama EU minimalac najsporije rastao u Hrvatskoj, zaključuje T portal.

strana 1 od 46 idi na stranu