Guverner 5 godina ne plaća, stan dobio za 8.500 EUR

U Hrvatskoj još 1.231 osoba otplaćuje nekadašnje društvene stanove. Uslovi su bili i više nego povoljni: otplata na 30-ak godina uz kamate od jedan odsto.

Izvor: HRT
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

A ako i ne plaćate rate, niko vas ne blokira, ne pleni imovinu ili iybacuje iy stana. Zbog toga ne čudi što se čak trećina njih odlučila upravo na to – da ne plaća rate otkupa. Međutim, kada se njihov ukupni dug popeo na pet miliona kuna, napokon se odlučila umešati - država, piše HRT.

Godine 1992. država je omogućila osobama koje su živele u društvenim stanovima sa stanarskim pravom otkup po povlašćenim uslovima. Mesečna rata - uglavnom od 20 do 50 evra. Najviše stotinu - u elitnim zagrebačkim četvrtima. Ali i uz tu cenu - 400-tinjak kupaca državi ne plaća redovno.

Rekorder je vlasnik troipolsobnog stana u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Državi s kamatama duguje 300.000 kuna ili oko 40.000 evra. A stan je u otkup dobio za nepunih 17.000 evra.

Među dužnicima je i bivši guverner HNB-a sa suprugom. Za oko 8.500 evra otkupili su stan od 63 kvadratna metra u Novom Zagrebu. Iako im je rata 200-tinjak kuna - pet godina nisu plaćali.

Rohatinski u telefonskom je razgovoru rekao da je ceo taj slučaj za njega marginalan i nije vredan spomena. Oglasili su prodaju stana, pa će neki novi vlasnik podmiriti i dug državi.

strana 1 od 50 idi na stranu