Komšije očekuju kineski turistički bum

Direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak-Kukavičić ističe da će letnja sezona biti dobra ne samo na primorju, već i u planinskim centrima.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 08.07.2018.

15:34

Komšije očekuju kineski turistički bum
Foto: Thinkstock

“Uz to, celogodišnja sezona više nije daleki san, naprotiv”, kazala je ona Vikend novinama.

Dodaje da prema zvaničnim statističkim podacima Monstata u Crnoj Gori je u kolektivnom smeštaju tokom prvih pet meseci boravilo skoro 20 odsto više turista u odnosu na isti period 2017. godine, koji su ostvarili oko 18 odsto više noćenja, prenosi CDM.

“Pored primorskih gradova koji beleže odličnu popunjenost, izuzetno smo zadovoljni i turističkim prometom koji je ostvaren na severu. Trenutno je u Kolašinu popunjenost hotelskih kapaciteta 90 odsto, dok je na Žabljaku popunjenost oko 60 odsto, a već narednih dana očekujemo dodatni priliv gostiju.

Ona je istakla i da podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa takođe ukazuju na porast.

"3Kroz crnogorske aerodrome tokom prvih šest mjeseci prošlo je oko 910.000 putnika, što je za 120.000 – ili 15 odsto – više u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Od početka godine do kraja maja na graničnim prelazima evidentirano za oko sedam odsto više putnika, dok je broj motornih vozila veći za oko osam odsto", kaže ona.

Ona je kazala da se ponuda Crne Gore pokazala veoma atraktivnom i raznovrsnom kada su u pitanju Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Crna Gora posljednjih godina bilježi značajan rast kada su u pitanju dolasci kineskih turista, a samo tokom 2017. udvostručen je broj i poseta i noćenja.

“Ono što je karakteristično za kineske turiste jeste da putuju tokom prve sedmice maja, što je njihova tzv. „zlatna nedelja“, zatim od maja do oktobra kada su u pitanju poslovna putovanja, od jula do avgusta na porodična putovanja, te u prvoj nedelji oktobra – još jedna „zlatna nedelja“. Preferiraju organizovani ture, izrazito su veliki potrošači, na putovanjima kroz Evropu obilaze veći broj zemalja i uglavnom se u destinaciji zadržavaju do četiri dana", dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: