Druga strana pečalbe: "Poručuju ti da nikad nećes biti kao Nemac"

Ovo je priča o dvojici Slavonaca koji su odlučili da se vrate iz pečalbe u rodni Osijek i zbog toga su presrećni.

Region

Izvor: B92

Subota, 12.05.2018.

15:56

Druga strana pečalbe:
(Foto: Thinkstock)

Kažu, nije Nemačka obećana zemlja, a u Hrvatskoj se može lepše živeti ako se radi.

Na posao pri povratku nisu čekali. Odmah su našli radno mesto taksi vozača, a Tin Pintarić (19) u Nemačkoj je proveo četiri meseca radeći na građevinskim poslovima. Odlučio je da se vrati u Osijek jer, kako kaže, ni u Nemačkoj sve nije bajno kako većina naše javnosti misli.

"Nisam bio prijavljen, čekao sam da mi dođe kartica od zdravstvenog da odem da otvorim račun. Molio sam čoveka da otvorimo tekući račun u nemačkoj banci međutim, on je stalno to odlagao. Ja sam mislio biće, biće... Međutim nije ništa bilo, isplaćivao nas je na ruke", priča Tin Pintarić.

Ni život nakon posla nije mu bio bajan: "Živeli smo u jednoj sobi nas trojica i delili smo sve. Hranu, troškove", govori Tin.

Tinov današnji kolega Domagoj bio je odlikaš u školi, a zatim otišao u Nemačku trbuhom za kruhom. Tamo su proveravali koliko vremena provodi na poslu.

"Otišao sam u Nemačku s nepunih 19 godina. Bio sam tamo godinu dana, a nakon mesec dana sam dobio posao u skladištu preko agencije. Plata mi je bila sramotno mala i bio sam na dnu lestvice što se poslodavca tiče. Videla se razlika između nas stranaca i Nemaca. To se ne govori direktno, ali poslodavci ti indirektno poručuju da nikad nećeš biti u rangu Nemaca", priča Tinov prijatelj Domagoj Mrša koji je takođe sreću pronašao u taksiranju.

Kažu nam kako se ne može zaraditi bi uprkos štednji.

Život je, saglasni su, jednostavno preskup, a baš zbog toga su s novim poslom kod kuće izrazito zadovoljni, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: