Oprez: Računi za struju 3x veći, lako u crvenu tarifu

Velik broj potrošača u Dalmaciji, iznenađen je puno višim računima za struju koji im dolaze od početka ove godine

Region

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

11:20

Oprez: Računi za struju 3x veći, lako u crvenu tarifu
Foto: Thinkstock

Savetniku za energetiku udruženja Splitski potrošač, Nenadu Kurtoviću, za Novi list upozorava da će veći računi početi da dolaze svim onim potrošačima koji se greju na struju i koriste potrošače sa visokom snagom – etažna centralna grejanja, protočne bojlere i slično.

Sa primnom su krenuli novi Opšti uslovi za korišćenje mreže i snabdevanja električnom energijom koje je donela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), pa je spuštena granica ulaska u takozvanu crveni tarifni model, sa 30 na 20 kilovata.

U njemu se, za razliku od plavog i belog tarifnog modela, naplaćuje i trošak obračunske radne snage.

Na primer, ako domaćinstvo ima protočni bojler snage, na primer, 18 kilovata, a istovremeno je upaljen i šporet, televizor ili kompjutor, plus frižider, začas će se premašiti 20 kilovata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: