Hrvatska menja zakon zbog jednog čoveka

Hrvatska vlada će promeniti Zakon o stečaju zbog bivšeg vanrednog poverenika za Agrokor Ante Ramljaka, piše riječki Novi list.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

19:50

Hrvatska menja zakon zbog jednog čoveka
Foto: Thinkstock

"Posledica slučaja Texo Management, zbog kog je Ante Ramljak dao ostavku na mesto vanrednog poverenika u Agrokoru, biće promene stečajnog zakona kojima Vlada planira da reguliše pitanje sukoba interesa za osobe koje vode postupke insolventnosti, za stečajne upravnike, poverenike u predstečajnoj nagodbi i vanrednog poverenika".

Nove norme, kako se dodaje, odnosiće se na 330 ljudi s liste stečajnih upravnika koji vode stečajne i predstecajne postupke, ali ne i na vanrednog poverenika u Agrokoru.

"Ministarstvo pravosuđa tek treba da izradi predlog izmena zakona, koji treba da usvoji parlamenta, a moglo bi se dogoditi da postupak vanredne uprave u Agrokoru, koji je i povod promenama, bude baš onaj postupak insolventnosti na koji se te izmene neće primenjivati", piše u tekstu.

Do okončanja tog postupka ostalo je mesec dana, odnosno najviše još četiri meseca ako se on završi u maksimalno dozvoljenom produženju od tri meseca, navodi Novi list.

U tekstu se objašnjava da za više od 330 stečajnih upravnika, koji ujedno mogu biti i poverenici u predstečajnom postupku, Vlada treba da utvrdi odredbe koje bi trebalo da pomognu da se sukob interesa svede na minimum.

"Reč je o ljudima koji se nalaze na listi stečajnih upravnika, za šta su morali da zadovolje određene uslove, između ostalog da polože ispit, i kojima mesto u stečajnom postupku dodeljuje sud i to, kako zakon propisuje, kompjuterskim odabirom. To nije slučaj s vanrednim poverenikom koji ne mora da ima položen taj ispit i koga zapravo predlaže i imenuje Vlada svojom odlukom, a Trgovački sud samo potvrđuje. Nejasno je kako će Vlada u svom predlogu da pomiri te dve stvari jer se u samim temeljima, odnosno načinu imenovanja, razlikuje pozicija stečajnog upravnika i vanrednog poverenika", konstatuje list.

Zasad nije jasno ni hoće li stečajni upravnik imati obavezu ispunjavanja imovinske kartice i ko će nadzirati jesu li u eventualnom sukobu interesa, odnosno hoće li taj posao biti, kao i dosad, prepušten sudu ili će to biti nov zadatak Povereništva za odlučivanje o sukobu interesa, piše Novi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: