Makedonija: Stop za bugarsku živinu

Skoplje -- Makedonska Agencija za hranu i veterinu uvela je privremenu zabranu uvoza i tranzita živine i proizvoda iz bugarskog regiona Burgas, zbog ptičjeg gripa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Cilj zabrane je, kako prenosi makedonski portal Ekonomski, da se spreči eventualno prenošenje visoko patogene avijarne influence u Makedoniju.

Nadležni veterinarski organi u Bugarskoj su, kako se navodi u tekstu, u utorak saopštili da je u regionu Burgasa registrovana pojava ptičjeg gripa H5N1, a prisustvo te zarazne bolesti juče je zvanično potvrdila i Evropska komisija.

Prema saopštenju makedonske Agencije za hranu i veterinu, na snazi ostaje i zabrana uvoza iz Nemačke, u kojoj je pod nadzorom zona u radijusu od 30 kilometara kod grada Anklam (u regionu Meklenburg-Zapadna Pomeranija), dok su sa liste zemalja iz kojih je zabranjen uvoz skinute Velika Britanija, Holandija i Italija, pošto kod njih nije bilo prijavljenih novih žarišta.

Zbog kontinuiranog prisustva ptičjeg gripa, na makedonskoj listi zabrane uvoza živine već duže vreme se nalaze države iz Afrike i Azije.

strana 1 od 51 idi na stranu