Srbima vraćaju lokale u centru ZG

Sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj dogovoreno je da se Srpskom privrednom društvu Privrednik u Zagrebu vrati imovina vredna gotovo dva miliona evra.

Region

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

11:55

Default images

To je za zagrebački "Jutarnji list" potvrdio Mile Horvat, šef Kluba zastupnika Samostalne srpske demokratske stranke (SSDS) i dodao da postoji dobra politička volja da se taj dogovor sprovede, kao i da bi to pitanje trebalo vrlo brzo da bude rešeno.

Privredniku će, kako se navodi, biti vraćeno otprilike 1.300 kvadrata u najstrožem centru Zagreba, čime će se okončati 15-godišnji spor tog udruženja i hrvatske države.

Inače, Privrednik je humanitarno udruženje koje stipendira siromašne učenike i studente iz povratničkih krajeva.

U prošlosti, Privredniku nije priznat status naslednika nekadašnjeg istoimenog društva, a time i skupocenih nekretnina, i u pregovorima s vladom pronađeno je kompromisno rešenje, tako da će Privredniku nekretnina biti "poklonjena".

Kao svojevrsni paradoks list primehuje da je Privrednikov zahtev 2002. odbila tadašnja SDP-ova ministarka pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, a 12 godina posle dogovor je postignut upravo sa socijaldemokratskom vladom u Hrvatskoj.

Privredniku će, kako se navodi, biti poklonjen kompleks od tri zgrade u Preradovićevoj 18 i prizemni dio nekadašnje Palate Bašić na uglu Berislavićeve i Gajeve ulice, u kojoj se danas nalazi dućan prehrane.

Tu je zgradu Privredniku poklonio Lazar Bašić, zagrebački trgovac, koji je bio i vlasnik ciglane u Jasenovcu - koja je u Drugom svetskom ratu postala deo ustaškog logora smrti i mesto likvidacije tamošnjih zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: