MMF odbio Mađarsku

Mađarska se sprema da se zaduži na međunarodnim tržištima nakon što je MMF odbio njen zahtev za fleksibilnom kreditnom linijom, objavio je premijer Viktor Orban

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

10:32

Default images

"Mađarska je zatražila fleksibilnu kreditnu liniju, a MMF je na kraju rekao "ne"", kazao je Orban

"Pregovori su još otvoreni, ali sada smo vrlo blizu tom 'ne'", kazao je Orban.

Dodao je da će se njegova zemlja narednih nedelja zadužiti na međunarodnim finansijskim tržištima, prvi put od 201. U planu je emitovanje obveznica u stranoj valuti .

"Verovatno ćemo izaći na tržište ovog ili početkom idućeg meseca" , kazao je Orban .

Mađarska još nije u celosti otplatila 20 milijardi evra kredita koji su joj 2008. odobrili MMF i Evropska unija , a u aranžmanu je učestvovala i Svetska banka . Pomoć je odobrena Budimpešti kako bi sprečilo urušavanje domaćih tržišta i bankarskog sistema .

Krajem prošle nedelje vlada je pre roka otplatila tranšu tog kredita u iznosu 607 miliona evra kako bi pripremila teren za emitovanjeobveznica kojim nastoji da otkloni potrebu za novim kreditima međunarodnih zajmodavaca .

Budimpešta je prošle godine pregovarala s MMF-om i Evropskom Unijom o finansijskoj podršci ali su pregovori zapeli kada je odbacila zahteve da smanji javnu potrošnju i odustane od mera kao što su veliki porezi na finansijske i energetske kompanije.

Neuspeh pregovora podrazumeva da će zemlja biti prisiljena da reprogramira dugove bez finansijske zaštite MMF-a .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: