Pečenje ne može bez njega, a cena čak 1.000 RSD

Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prošle sedmice prodavao se za stotinu dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2018.

13:27

Pečenje ne može bez njega, a cena čak 1.000 RSD
(Foto: Thinkstock)

Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili znatno jeftiniji.

Potrošači ukazuju na to da, u najmanju ruku čudi to što cena kilograma banana ima skoro istu cenu kao i krompir i luk, da se za kilogram i po ovog povrća plaćalo koliko i za kilogram limuna - 150 dinara, a da su pomorandže bile i jeftinije i da je kilogram ovog voća koštao 85 dinara. Ono što je posebno obeležilo prošlonedeljnu pijačnu ponudu je cena rena jer je kilogram koštao 1.000 dinara.

Po rečima proizvođača povrća, zima i sneg nisu uticali da cena kilograma krompira i luka u zimskom periodu dostigne stotinu dinara po kilogramu i maltene se izjednači s cenom južnim voćem, koje je uglavnom bilo uvek daleko skuplje od domaćeg povrća i voća. Razlog je, ističu proizvođači, nestašica krompira i luka na domaćem, ali i stranom tržištu.

Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije, kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. "Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda", piše novosadski Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: