Da li je kukuruz u Srbiji otrovan?

Da li je kukuruz u Srbiji otrovan i da li je bezbedan za ljudsku ili stočnu upotrebu - pitanja su koje se već danima postavljaju u javnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

13:42

Default images

Tim povodom opet se oglasilo preduzeće za kontrolu kvaliteta, SGS, koje upozorava da je neophodno utvrditi stvarnu zaraženost ovogodišnjeg roda i ističe da situacija nije alarmantna.

Najnovije saopštenje preduzeća za kontrolu kvaliteta SGS bi, prema rečima stručnjaka, trebalo da umiri javnost, koja je poslednjih dana u panici zbog zaraženosti kukuruza aflatoksinom. Naime, oni sada tvrde da je baratanje procentima relativna kategorija i da se adekvatnim merama kvalitet kukuruza može poboljšati, ali i pogoršati

"Ukazujemo na to da mi nikada nismo izjavili da je 70% roda neupotrebljivo. Rezultati pokazuju da je u skladu sa vazecim regulativama, skoro 60% ispitanog kukuruza upotrebljivo, od dega 32% (do 10 mikrograma po kg) za direktnu ljudsku upotrebu, a ostatak za stocnu hranu uz odgovarajuii tretman dekontaminacije uz rigorozni monitoring", saopštilo je to preduzeće.

Možda nema mesta panici, ali ima brizi, navode i u Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Alfatoksin se pojavio i na uzorcima koje su oni u Institutu testirali.

Poljoprivrednici i zadrugari u Sremu kažu da nikada nisu čuli za ovaj problem i smatraju da je "problematičan" kukuruz mahom onaj iz uvoza. Takođe, smatraju da je samo zrno prekasno testirano.

Iako nije karakterističan za kukuruz, alfatoksin se ove godine pojavio zbog visokih temperatura i konstantne suše. Rešenje problema sa ovim, ali i drugim toksinima jeste monitoring ministarstva poljoprivrede, koji će obuhvatiti kvalitet zrna kukuruza u celoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: