"Rast u četvrtom kvartalu - između 5,2 i 5,5 odsto BDP-a"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP-a između 3,7 i 4 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

14:25

Foto: Tanjug, Rade Preliæ

Prema njegovim rečima, on očekuje da će tako Srbija biti među najboljim zemljama u regionu i Evropi.

Vučić je rekao da očekuje da će Srbija u četvrtom kvartalu imati rast bruto društvenog proizvoda između 5,2 i 5,5 odsto.

Podsetio je da je u trećem kvartalu rast srpske ekonomije 4,7 odsto BDP, navodeći da je samo Mađarska u celoj Evropi ispred Srbije sa 4,8 odsto, uz opasku da nedostaju podaci za još tri zemlje.

"Očekujem da u četvrtom kvartalu imamo između 5,2 i 5,5 odsto i verujem da ćemo biti zemlja sa nabržim rastom ekonomije u poslednjem kvartalu ove godine", rekao je Vučić.

On je naveo da investicije koje podržava i finansira vlada doprinose dodatnom rastu zemlje, što doprinosi padu javnog duga i boljem pozicioniranju na finansijskom tržištu, većem poverenju investitora i rastu broja stranih direktnih investicija.

"Nivo stranih direktnih invsticija u prvih devet meseci je 2,87 milijardi, što je više nego prošle godine koja je bila rekordna", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija, ne oštetivši i ne ugrozivši finansijsku stabilnost Srbije, u oktobru uspela da kupi još devet tona zlata i da se dodatno osigura.

"Imamo najveće količine zlata u istoriji Srbije, preko 31 tone, i nastavićemo i dalje to da radimo zbog toga sto vidimo u kom pravcu se kreće kriza u svetu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je prognoza da će rast u evrozoni pasti sa 1,3 na 1,1 odsto. "Mi računamo da ćemo završiti između 3, 7 i 4 odsto celu godinu i kad se saberu sa prva dva kvartala da ćemo biti najbolji u regionu, iako smo u prvom kvartalu bili među najlošijima, da ćemo godinu završiti kao najbolji u regionu i najboljima u Evropi", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: