I počelo je: Kanađani vade zlatnu našu žicu, obećali radna mesta

Kompanija "Rakita eksplorejšn" je započela rudarske radove u sklopu geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki kod Bora.

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2018.

19:25

I počelo je: Kanađani vade zlatnu našu žicu, obećali radna mesta
(Foto: Thinkstock)

Investicija je vredna 590 miliona evra, saopštila je ta kompanija.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kanade Kati Čaba, predstavnici opštine Bor i kompanije "Nevsun" čija je firma "Rakita eksplorejšn".

"Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišta bakra i zlata", rekao je predsednik kompanije "Nevsun" Piter Kukijelski.

Dodao je da "Nevsun" planira kapitalnu investiciju od 590 miliona dolara do 2022. godine.

U tom periodu, kako je rekao, "očekujemo da će naša investicija značajno doprineti porastu zaposlenosti i razvoju srpske privrede, jer će izvođači na projektu angažovati oko 1.000 radnika".

"Za nas je veoma važna činjenica da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u bruto domaćem proizvodu (BDP) na pet odsto", rekao je Kukielski. Tokom faze eksploatacije u periodu od kraja 2022. do 2038. godine, očekuje se, kako je rekao, da će kapitalna investicija "Nevsuna" biti dodatnih 457 miliona dolara.

Za vreme rada rudnika, procenjuje se da će "Rakita" zapošljavati 600 radnika, uz 300 koje će angažovati podizvođači.

Plan je da Studija izvodljivosti bude završena do sredine 2019. godine.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je "danas značajan dan jer u Boru počinju radovi na investiciji vrednoj skoro 600 miliona dolara koja će zaposliti više od 1.000 ljudi".

"Želim da se zahvalim i kompaniji Nevsun koja je verovala u Srbiju i našoj zemlji donela velika sredstva", rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je taj projekat važan iz dva razloga, prvi je što ima potencijal da dostigne pet odsto BDP-a Srbije, a drugi je ravnomeran regionalni razvoj.

"Borski kraj je jedan od centara rudarstva i Bor sa ovom investicijom može da izgleda drugačije u narednih nekoliko godina", rekla je Brnabićeva.

Vlada Srbije će, kako je rekla, biti partner koji će "svakog dana pomagati ovakve projekte, da bi poručila mladim ljudima da ostanu ovde".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je u toku velika ekspanzija rudarskih aktivnosti u Srbiji, na 200 eksploatacionih polja i 127 istražnih polja u koje je investirano oko 60 miliona evra ove godine.

Današnji početak radova predstavlja poslednju fazu istraživanja, ali je to i prvi korak ka otvaranju rudnika u Boru, rekao je Antić.

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba rekla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj i da je otvorila vrata za investicije.

"Možemo da se radujemo sto će Kanada pomoći razvoju u Srbiji", rekla je Čaba.

Dodala je da je kanadska rudarska industrija lider u razvoju standarda za zaštitu životne sredine i da pruža podršku lokalnim zajednicama u kojima posluje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: