Kako je tržište kafe reagovalo na dešavanja uzrokovana pandemijom?

Mate Štetić, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Kafa Atlantic grupe

Teško je zamisliti kako će svet izgledati nakon što se pandemija završi. Međutim, brojne su lekcije koje su iz ovog iskustva kompanije i pojedinci mogli da nauče. Jedna od njih je i snaga prilagođavanja, ali i digitalizacija, koja će sasvim sigurno krupnim koracima nastaviti da se razvija.

Promo

Izvor: B92

Četvrtak, 04.06.2020.

09:16

Kako je tržište kafe reagovalo na dešavanja uzrokovana pandemijom?
Foto: Promo

Kako je tržište kafe reagovalo na ova dešavanja i šta možemo da očekujemo u narednom periodu, rekao nam je Mate Štetić, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Kafa Atlantic Grupe.

1. Gotovo da nema globalne industrije koja nije bila u problemu zbog zatvorenih granica, presečenih transportnih veza, kompleksnih procedura... Kako se Atlantic Grupa tome prilagodila, naročito kada je kafa u pitanju? Odakle sve nabavljate kafu za svoje proizvode i kako taj proces sada funkcioniše?

Svedoci smo efekta krize po globalnu ekonomiju, manje ili više, u svim industrijama. Za nas kao kompaniju bio je to ogroman izazov. Usled globalnih razmera, i poremećaja na svim tržištima na kojima poslujemo, uvođenjem restriktivnih mera i svih ograničenja, morali smo brzo da reagujemo i uskladimo naše delovanje kao jedinstveni sistem, sa proaktivnim merama koje su važile i danas važe za Atlantic Grupu u celini, i koje su u prvim momentima negde bile restriktivnije i od mera nacionalnih kriznih štabova po tržištima. Prilagodili smo planove, pristup i način rada. Prioritet celom timu bila je bezbednost zaposlenih i njihovih porodica, ali i kontinuitet proizvodnje i snabdevanje tržišta.

U skladu sa tim, na nivou Atlantic Grupe oformili smo Krizni štab, uz čiju pomoć smo na vreme sagledali rizike i doneli odluke, kojima smo uspeli da savladamo izazove. Nizom mera zaštite zdravlja naših zaposlenih, kao što su obezbeđivanje i uvođenje lične zaštitne opreme, stalne dezinfekcije prostorija, mašina i opreme, razdvajanja smena i rada od kuće u sektorima kod kojih je to bilo moguće primeniti, Grand kafa i svi drugi proizvodni pogoni nastavili su nesmetano da posluju punim kapacitetom. Sve mere preporučene od Vlade Republike Srbije, stručnjaka i Svetske zdravstvene organizacije biće primenjivane i dalje, sve do završetka pandemije.

Sirovu kafu nabavljamo iz Brazila, Vijetnama, Indije i Ugande, što nam je omogućilo neometano snabdevanje, kada su pojedina tržišta bila u blokadi. Takođe, planiranje zaliha u našem poslovanju jeste krucijalna karika u prevazilaženju oscilacija na svetskoj berzi, bilo u količinima ili u kursnim razlikama, što se u krajnjoj liniji može odraziti i na cenu sirove kafe i to se pokazalo od posebne važnosti i tokom pandemije. Baš zbog odgovornog i pravovremenog planiranja, naše zalihe sirove kafe su mogle u potpunosti da odgovore zahtevima tržišta tokom ovog perioda krize i vanrednog stanja.

2. Da li je vaša kompanija prilagodila način komuniciranja sa svojim potrošačima novim okolnostima kako bi im približila svoje proizvode?

U ovakvim vremenima, prilagođena komunikacija je jako bitna. Potrošač se oseća nesigurno, ne zna šta može da očekuje, plaši se praznih rafova. U takvim momentima redovna snabdevenost trgovina brendovima na koje su navikli, a kafa je, pokazalo se, jedan od najznačajnih činilaca u momentima krize, je jako bitna, jer daje osećaj sigurnosti. Redovnim snabdevanjem, što je za nas bio jedan od osnovnih zadataka, potrošačima šaljete umirujuću poruku, ulivate im poverenje u brend koji je tu za njih i u venrednim okolnostima. Drugo, prilagođena iskrena komunikacija pomaže potrošačima da se izbore sa ličnim izazovima sa kojima se susreću u situaciji koja je nova za sve nas. Konkretno mi smo želeli da im pokažemo da i u vremenu socijalne distance nikad nisu sami, jer je druženje uz kafu uvek dostupno, bilo u redovnim ili nekim novim prilagođenim uslovima.

Naravno osim naših zaposlenih i potrošača, kao bitan deo našeg odgovornog poslovanja je i solidarnost sa zajednicom u kojoj poslujemo. Kroz veliki broj različitih donacija na svim tržištima bili smo tu da svima pružimo podršku u ovim teškim vremenima, ali i da opravdamo poverenje koje smo sticali svih ovih godina, kao kompanija i kao brend koji su uvek spremni da pomognu. Rekao bih da su sposobnost prilagođavanja u ovakvim okolnostima, briga i nastavak komunikacije sa potrošačima, krucijalni za održivo poslovanje kompanije.

3. Kakvi su rezultati poslovanja od početka godine i da li je tržište kafe osetilo ekonomske posledice koje je sa sobom donela pandemija? Hoće li sve što se dešava uticati na mogući rast cena kafe i srodnih proizvoda na tržištu?

Uprkos pandemiji, Atlantic Grupa je u prvom kvartalu zabeležila organski rast sa više od 12 odsto rasta ukupnog prihoda od prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticali odlični rezultati naših renomiranih brendova kao što su Argeta, Donata Mg, Barcaffea i Grand kafe… kao i povećana potražnja u domaćinstvima i ostalih naših proizvoda iz asortimana SPP Pića, SPP Snacks.., među kojima se SPP Kafa ističe kao najveća pojedinačna kategorija, koja je u ovom periodu zabeležila rast od 5,4 odsto, i to najviše u kategoriji sveže mlevene i instant kafe.

Uvoz i plasman više od 23.000 tona kafe godišnje, razlog su zbog kojih smo duži niz godina pozicionirani kao najveći proizvođač kafe u regionu i dominantni lider. Prethodne godine SPP Kafa, je ostvarila više od 153 miliona evra prihoda od prodaje, što čini dvadeset odsto ukupnog prometa Grupe, koja je ostvarila planove i postigla rekordne rezultate i rast u najvažnijim segmentima na većini tržišta

Posmatrano po kategorijama, u našem asortimanu, najzastupljenija je tradicionalna kafa, slede espresso i instanti, kao i Black’ n’ Easy. A naši najveći brendovi Barcaffè i Grand kafa zastupljeni su u svim kategorijama, gde se po ukusima prilagođavamo navikama potrošača na lokalnim tržištima. Ove godine smo relansirali naš portfolio i brendove u kategoriji instant kafe. Tako novi brand Insta Grand je sada u većim pakovanjima u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura.

Kao i sva druga tržišta i tržište kafe nije ostalo imuno na ovu globalnu krizu i već sada se vrše procene daljih dešavanja, kako bi se kriza prevazišla i osigurala dugoročna održivost ovog globalnog tržišta. Najveće pitanje koje se postavlja jeste kako će uzgajanje i proizvodnja izgledati u budućnosti, imajući u vidu da će se sve gotovo sigurno promeniti. Od januara meseca, zabeležen je pad proizvodnje od 17% u odnosu na isti period prošle godine, zatim je aprilu zabeležen pad proizvodnje i u Kolumbiji gotovo za trećinu, ali je isto tako najavljena i rekordna berba iz Brazila, koja bi trebalo da nadomesti ove loše uticaje na tržištu kafe i na svetskoj berzi.

Kada je u pitanju kretanje cena kafe, sigurno je da će biti oscilacija, i nezahvalno je prognozirati na duže staze. Svakako ćemo u slučaju bilo kakvih negativnih turbulencija, kao i do sada, nastojati da na najbolji mogući način što duže amortizujemo cene ka našim potrošačima, a da se to ne odrazi na naše poslovanje.

4. Šta će biti prioritet kompanije u narednom periodu? Da li su u planu neki novi proizvodi ili projekti?

Odlični poslovni rezultati kojima je Atlantic Grupa ušla u tekuću godinu, kao i značajan organski rast u prvom kvartalu, znak su da smo spremno ušli u period globalne krize i da ćemo ako i nadalje dobro budemo planirali i prilagođavali se novim uslovima poslovanja, uspeti da iz krize izađemo sa minimalnim negativnim posledicama.

U narednom periodu očekujemo relativnu normalizaciju svih segmenata poslovanja, u skladu sa aktuelnom situacijom, tako da ćemo nastaviti sa ulaganjem u bazične brendove i njihov vrhunski kvalitet, jer smo svesni da se navike potrošača u regionu menjaju i da su otvoreni za nova iskustva, nove načine pripreme i konzumaciju kafe, a pritom znamo i da smo svi mi danas izloženi velikim promenama, ali i novim mogućnostima. U tom smislu, temelj poverenja je naš istančan pristup tržištu u nastojanju da inspirišemo naše potrošače da uživaju u svom omiljenom napitku – i u novim uslovima, na sopstveni način, prilagođeno njihovom stilu i novim životnim navikama.

Kako bismo u potpunosti odgovorili na potrebe naših potrošača da i dalje uživaju u napicima od kafe i kada su van kuće, nastavićemo da unapređujemo naš „on the go“ koncept , gde smo se i u vreme pandemije vrlo brzo adaptirali i tako beležili dobre rezultate. Barcaffe espresso je širom regiona prisutan u Horeca kanalu koji je u prethodnom periodu bio zatvoren a mi smo i u ovim vanrednim okolnostima bili uz naše partnere i pomažemo im da se prilagode novim okolnostima u fazi ponovnog otvaranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: