Da li je Portugal "nova Grčka“?

Može li se desiti da vidimo novi pokušaj izvlačenja prednosti iz krize poput onog koji je izazvao nemire na evropskim tržištima tokom krize u Grčkoj ranije ove godine, ali ovog puta u Portugalu?

Podeli

Nova socijalistička partija na čelu vlade koja se protivi merama štednje. Zvuči li vam ovo previše poznato? Simon Fasdal, direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima u Sakso Banci procenjuje u svojoj najnovijoj analizi rizik za obveznice i tržišta kapitala, s obzirom na promene na portugalskoj političkoj sceni.

Prema Fasdalu politička nestabilnost u Portugalu utiče na tržište obveznica, naročito na državne obveznice ove zemlje, jer ako pogledamo u odnosu na poslednja tri meseca prinosi na obveznice su viši ali taj uticaj još uvek nije veliki i tržište još uvek posmatra šta će se desiti narednih nedelja.

Situacija u Portugalu bi lako mogla da ode u pravcu zastoja sa EU, i u tom slučaju moglo bi doći do mnogo više nestabilnosti na tržištu obveznica i kapitala. Ukoliko se nova vlada bude protivila merama štednje, mogli bismo da vidimo naslove koji nisu dobri za finansijska tržišta. Posebnu pažnju treba posvetiti praćenju tržišta obveznica i kapitala. Ako budemo videli prelivanje i eskalaciju na tom polju, što se po mišljenju stručnjaka Sakso Banke verovatno neće desiti, mogli bismo lako videti uticaj na sva evropska tržišta kapitala.

Važno je napomenuti da je Portugal daleko od toga da se nađe u situaciji u kojoj je Grčka bila tokom leta, kaže Fasdal. Privreda Portugala se oporavila od pada iz 2009. kada je BDP pao 4,2%. BDP sada raste po normalnoj stopi od 1,5%, a stopa nezaposlenosti je smanjena sa 18% to 12%. Portugal je imao više uspeha u prevazilaženju krize od Grčke. Problem je što oni sada žele da promene pravila kojih su se držali u tom trenutku a to bi moglo da inicira zastoj sa EU. Zato je po mišljenju Fasdala jako važno da investitori prate tržište obveznica jer će se na njemu prvo pokazati svaka eventualna rasprodaja ili metež.

Prinosi na državne obveznice u Portugalu trenutno rastu kako investitori zahtevaju dodatnu premiju rizika za držanje ovih sredstava. Kupovina obveznica od strane Evropske centralne banke ima za cilj izbegavanje bilo kakve početne panike. Međutim, tržišta su prirodno osetljiva na političke neizvesnosti i Fasdal naglašava da treba tražiti znake na tržištu kapitala, ako im preti rizik od prenošenja krize.

Komentar

Ima li bankarska štednja alternativu?

Nekada glasno najavljivana i praćena agresivnom kampanjom, ovogodišnja "Nedelja štednje“ prolazi u potpunom miru i tišini. Glavni razlog su neatraktivne kamate koje ni kreativni marketing timovi banaka nisu uspeli prikriti. I dok je sasvim izvesno da će deponenti u proseku dobijati godišnju kamatu ne veću od jedan odsto, ostaje nepoznanica da li će i koliko štediša pronaći alternativu ovoj vrsti ulaganja.

Komentar subota 7.11. 09:10 Komentara: 11

Kockari iz Folksvagena, probudite se!

Šta će još izaći na videlo? Naravno da se moglo pretpostaviti da će nakon prvih otkrića u skandalu sa izduvnim gasovima kod najvećeg proizvođača automobila u Evropi uslediti i druge neprijatnosti. I to sa svih strana. Iz SAD, gde službe za zaštitu životne sredine veruju da će se naći i nove nepravilnosti. S druge pak strane interne revizije i istrage savetnika i advokata angažovanih spolja iznose sve više pojedinosti na svetlo dana. Da stvar bude gora, sada je i američka Služba za nadzor prometa fabriku u Volfsburgu uzela na nišan jer VW navodno nije propisno prenosio podatke o nezgodama.

Komentar petak 6.11. 16:24 Komentara: 18

Kako sprečiti da ova godina bude uspešnija od sledeće?

U neobičnom naslovu krije se zapravo suština ove i naredne revizije aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Probaću da objasnim o čemu se radi uz pomoć (a kako bi drugačije) fudbalske terminologije. Važni su nam, dakle, ne samo rezultat na poluvremenu, već i odluke stručnog štaba u pauzi, ali pre svega rezultat na kraju utakmice.

Komentar utorak 20.10. 17:54 Komentara: 14

O Ministarstvu, Telekomu i zabludama

Manjinski akcionari Telekoma i investiciona javnost konačno su dočekali i taj dan. Ministarstvo privrede javno se oglasilo u vezi sa berzanskom sudbinom ove kompanije u kojoj 4,8 miliona građana, zaposleni i bivši zaposleni drže skoro 22 odsto vlasništva. Ako ste pomislili da je konačno dat odgovor na pitanje zašto ova kompanija nije listirana na berzi iako su pre više od tri godine podeljene akcije, previše ste očekivali. Nije bilo spomena ni o kršenju ustavom zagarantovane slobode raspolaganja imovinom, niti o tome kakvo to breme za vlasnika akcija predstavlja postojanje reperne (berzanske) cene. O čemu je onda bilo reči?

Komentar sreda 14.10. 09:39 Komentara: 4

Dimitrije Boarov: Gasprom i Evropa

Kada u poslednjih desetak dana pogledate samo osnovnu zbirku vesti iz energetskog sektora lako se možete uveriti da svetsko energetsko tržište nije jednostavno, niti se može tumačiti samo jezikom geostrateškog nadmudrivanja i nadgornjavanja. Jer, i energija je u suštini roba, a njeni producenti, kadgod nisu pod direktnim i ultimativnim pritiskom političkih centara, to jest njihovih interesa, po pravilu teže da na toj robi ostvare profit ili bar prežive do boljih profitnih vremena.

Komentar petak 18.09. 10:08 Komentara: 3

Kina, FED, berze i šta se zapravo tu dešava

Niko ne zna šta se tačno događa, mada naravno svi imaju mišljenje o tome zašto akcije na kineskoj berzi, a i u Evropi i SAD, gube vrednost, zašto padaju cene nafte i sirovina, i zašto se prilagođavaju kursevi i u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim.

Komentar ponedeljak 31.08. 13:03 Komentara: 3
strana 1 od 2 idi na stranu