BBC 1

19.03.2024.

7:49

Broj izgubljenih i ukradenih satova utrostručen, pokazuju podaci najveće baze u svetu

Najveća svetska baza podataka o satovima pokazuje da je više od 100.000 satova u svetu izgubljeno ili ukradeno.

Izvor: Džordž Rajt - BBC

Broj izgubljenih i ukradenih satova utrostručen, pokazuju podaci najveće baze u svetu
Getty Images

Podeli:

Broj satova koji su prijavljeni kao ukradeni ili izgubljeni utrostručen je tokom prošle godine, pokazuju podaci najveće baze podataka o satovima u svetu.

Baza "Watch Register" navodi da je vrednost ukradenih luksuznih satova dostigla vrednost od 1,9 milijardi dolara prošle godine.

Zabeleženo je i da je broj satova koji su registrovani na platformi porastao za 236 odsto.

Broj satova koji su registrovani kao ukradeni ili izgubljeni u svetu sada prevazilazi 100.000, navodi ova organizacija.

"Kriminal povezan sa satovima prešao je put od problema jedne niše do naslovnih novinskih strana", navodi se u izveštaju.

Katja Hils, generalna direktorka grupe "Watch Register", kaže: "Broj slučajeva nasilnih uličnih pljački je eskalirao, a vlasnici se plaše da nose satove".

"Snaga tržišta polovnih proizvoda podrazumeva da lopovi i šverceri mogu lako da preprodaju ukradenu robu za velike svote gotovine", rekla je ona PA agenciji.

U izveštaju se ističu slučajevi kada su satovi vraćeni vlasnicima, među kojima je i onaj kada je žena iz Ujedinjenog Kraljevstva oborena na zemlju i ukraden joj je sat "Patek Philippe Aquanaut", vredan oko 58.000 evra.

Sat je vraćen pošto je pronađen kod prodavca u Kaliforniji.

Fudbaleru engleskog premijerligaša Brentforda, Riku Henriju, iz džepa je ukraden sat "Root Beer" roleks, vredan 35.000 evra.

Vraćen je pošto je pronađen u lokalnoj zalagaonici.

Ostali satovi su vraćeni iz zemalja poput Nemačke, Francuske i Španije.

Londonska policija navela je u januaru da je u akciji službenika na tajnom zadatku, koji se pretvarao da je "žrtva", uhvatila pljačkaše koji su pokušavali da ukradu luksuzne satove u centralnom Londonu.

Policija je navela da su dve akcije iz 2022. i 2023. godine dovele do smanjenja broja krađa satova u i oko Vestminstera, centralnog dela Londona.

Ove akcije su sprovedene pošto je u periodu od aprila do septembra 2022. godine ukradeno 300 luksuznih satova, ukupne vrednosti četiri miliona funti.

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: