Izbori u Poljskoj: Tesna pobeda konzervativca Dude

Konzervativac Andžej Duda osvojio je još jedan predsednički mandat.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

09:22

Izbori u Poljskoj: Tesna pobeda konzervativca Dude
Andžej Duda je u koaliciji sa nacionalistièkom Partijom prava i pravde/Getty Images

Dosadašnji predsednik Poljske Andžej Duda pobedio je na predsedničkim izborima, prema zvaničnim rezultatima.

Državna izborna komisija objavila je da je Duda, saveznik vladajuće nacionalističke Partije prava i pravde, osvojio 51.2 odsto glasova.

Dudin protivkandidat bio je liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Predsednički izbori u Poljskoj smatraju se ključnim za oblikovanje budućnosti ove zemlje i njenih pogoršanih odnosa sa Evropskom unijom.

Kakvi su rezultati?

Adrej Duda (levo) se u drugom krugu izbora bori protiv gradonaèelnika Varšave Rafala Tšaskovskog/Getty Images
Izborna komisija saopštila je rezultate izbora u ponedeljak na osnovu 99 odsto obrađenih biračkih mesta. Izlaznost je bila 68.2 odsto.

Dudin protivkandidat Tšaskovski je osvojio 48.8 odsto glasova.

Ovo su bili izbori sa najmanjom razlikom od pada komunizma u Poljskoj 1989. godine.

Opoziciona grupa Građanska platforma saopštila je da sakuplja informacije o "nepravilnostima" tokom glasanja, među kojima su navodi da državljanima Poljske koji žive u inostranstvu nije na vreme omogućeno da glasaju.

Analitičari veruju da bi tesni izborni rezultat mogao biti osporavan pred sudovima.

"Mislim da će svakako biti žalbi na izbore i da će ceo slučaj završiti pred Vrhovnim sudom", izjavila je politikološkinja Ana Materska-Sosnovska sa Univerziteta u Varšavi za agenciju AFP.

"Zahvaljujem se svima koji su glasali za mene", rekao je Duda nakon što su objavljeni razultati prve izlazne ankete.

Tšaskovski je ocenio da je "razlika tako mala da će Poljska po prvi put u istoriji osetiti koliku moć ima glas".

Očekuje se da će pobeda Andžeja Dude doneti pečat legitimiteta kontroverznim promenama u javnom sudstvu, kao i protivljenju pravu na abortus i LGBT pravima.

Duda se našao na meti brojnih kritika tokom izborne kampanje zbog izjave da su LGBT prava štetnija "ideologija" nego komunizam.

Sa druge strane, Tšaskovski gura progresivniju agendu, koja podrazumeva aktivnije uključivanje Poljske u politiku Evropske unije.

Ovaj liberalni političar uključio se u izbornu trku u maju, a za kratko vreme doživeo je veliku popularnost.

Kao član Građanske platforme Donalda Tuska, Tšaskovski je pobedio na lokalnim izborima u prestonici 2018. godine, sa obećanjem da će napraviti "Varšavu za sve".

On ocenjuje da su ovi predsednički izbori poslednja šansa za glasače u Poljskoj da promene smer kojim zemlja ide.

"Preostaje samo da prebrojimo glasove. Noć je biti napeta, ali sam uveren da ćemo pobediti kada glasovi budu prebrojani", rekao je Tšaskovski u nedelju.

Aktuelni predsednik Duda uživa veliku podršku u ruralnim delovima zemlje, kao i na istoku Poljske, dok Tšaskovskog podržavaju stanovnici većih gradova i nekoliko regiona na granici sa Nemačkom.

Duda je ubedljivo poveo u prvom krugu prošlog meseca, ali nije uspeo da osvoji 50 odsto, koliko je bilo potrebno za pobedu.
Glasaèi su na izbore izašli sa maskama, poštujuæi mere zaštite/Getty Images
Izbori su bili zakazani za maj, a Duda je tada imao veće šanse za pobedu u prvom krugu.

Međutim, epidemija korona virusa tada još nije bila dostigla pik, a vlada je očajnički pokušavala da održi izbore u maju.

Ipak, izbori su odloženi kada je jedan od manjih koalicionih partnera Partije prava i pravde istupio iz koalicije, protiveći se što vladajuća partija "stavlja politiku ispred javnog zdravlja". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: