Fudbal: Argentinska legenda Lionel Mesi ide u Ameriku, prelazi u klub u vlasništvu Dejvida Bekama

Argentinska legenda Lionel Mesi karijeru nastavlja u američlkoj profesionalnoj ligi. Real Madrid kupuje Engleza Džuda Belingema za 103 miliona evra.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2023.

16:43

Fudbal: Argentinska legenda Lionel Mesi ide u Ameriku, prelazi u klub u vlasništvu Dejvida Bekama
Reuters

Argentinska legenda Lionel Mesi karijeru nastavlja u Americi gde će igrati za Inter iz Majamija, klub u vlasništvu grupe investitora predvođenih nekadašnjim britanskim fudbalerom Dejvidom Bekamom.

Posle dve sezone u francuskom Pari Sen Žermenu, nekadašnji igrač Barselone odlučio je da odbije unosniju ponudu Al-Hilala iz Saudijske Arabije, gde igra njegov najveći rival, Portugalac Kristijano Ronaldo.

Ugovor iz Majamija podrazumeva i saradnju brendova kao što su Adidas i Epl.

Mesi je sedam puta dobijao Zlatnu loptu, što znači da je proglašavan za najboljeg igrača sveta, i očekuje se da će je dobiti i ove godine posle osvajanja titule prvaka sveta sa Argentinom na Mundijalu u Kataru 2022.

Biće ovo prvi put da će 35-godišnji Mesi igrati u karijeri igrati van Evrope u seniorskoj konkurenciji.

Želeo je da ostane u Evropi još jednu sezonu, ali pošto nije dobio nijednu zadovoljavajuća ponuda, imao je izbor između Intera Majamija ili Al-Hilala.

Mnogi su navijali da ode u Saudijsku Arabiju, gde bi se pridružio Kristijanu Ronaldu i Karimu Benzemi.

Ponuda Inter Majamija, Mesiju se dopala iz više razloga - zbog načina života i ugovora sa velikim brendovima koji sežu izvan fudbala.

Uz to, on već poseduje kuću u Majamiju koju trenutno izdaje.

Želeo je da se vrati u Barselonu ovog leta, ali ograničenja finansijskog fer-pleja koja će biti na snazi za sledeću sezonu u španskom prvenstvu značila su da će to ostati san mnogih navijača.

U obe Mesijeve sezone u Pari Sen Žermenu, klub je osvojio titule prvaka Francuske.

Za PSŽ je je 32 gola u 75 utakmica za klub, a ovu sezonu je završio sa 16 golova i 16 asistencija u Ligi 1.

Mesijev dvogodišnji ugovor isticao je ovog leta, a obe strane su se dogovorile da svako nastavi svojim putem.

Zbog neodobrenog putovanja u Saudijsku Arabiju, klub ga je u maju suspendovao na dve nedelje, kada je i postalo jasno da će Mesi otići iz PSŽ-a.

Napustio je Barselonu 2021. godine, posle 21 godine u klubu.

Mesi je rekorder Barselone sa 672 gola, osvojio je 10 titula prvaka Španije, četiri titule prvaka Evrope i sedam kupova Španije.
Getty Images
Pogledajte video: Kako je Mesi krunisan kao najveći Pogledajte video: Kako je Mesi krunisan kao najveći

Real Madrid dovodi engleski dragulj

Getty Images
Real Madrid dogovorio je sa Borusijom iz Dortmunda da za 103 miliona evra dovede engleskog vezistu Džuda Belingema.

Ovaj 19-godišnjak, koji je u Borusiju došao iz Birmingem Sitija u julu 2020, bio je jedan od najboljih igrača Engleske na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Vezni fudbaler, koji je povezivan sa nekim od najboljih timova Evrope, potpisaće šestogodišnji ugovor.

Dortmund je u saopštenju potvrdio da je španska strana pristala da plati 103 miliona evra, uz razne potencijalne dodatke.

Ako se ti dodaci ostvare, dogovor bi mogao da dostigne 133,9 miliona evra.

Mančester Siti i Liverpul bili su dve ekipe koje su zainteresovane za Belingema, koji bi trebalo da postane treći najskuplji tinejdžer na svetu.

Igrač sezone u Bundesligi postaće i drugi najskuplji engleski fudbaler i drugo najskuplje pojačanje Real Madrida iz nakon što je Eden Azar prešao 115 miliona evra iz Čelsija 2019. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: