Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju

Evropska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viza, sada je na Parlamentu i Savetu da potvrde.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

18:26

Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju
Glavna ulica Prištine/BBC

Kosovo je ispunilo standarde za liberalizaciju viza, izjavio je u sredu evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopolis.

Evropska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima, a liberalizaciju sada treba da potvrdi Evrpski parlament i Evropski savet.

Prema rečima premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Evropski parlament će krajem avgusta usvojiti ovu odluku, nakon čega će se o njoj izjasniti Evropski savet.

Evropska komisija je tako potvrdila preporuku za viznu liberalizaciju Kosova, donetu 2016. godine.

Bedžet Pacoli za BBC: "Rekao sam Dačiću: Ja gradim - ti rušiš"

Beograd i Priština u novoj rundi razgovora

Spasavanje redova Đurića sa Kosova

Zvaničnici sa Kosova nadaju se da će građani već tokom ove godine moći da putuju u zemlje EU bez viza.

"Posle mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza.

Sada pozivamo Evropski savet i parlament da idu napred i usvoje naš predlog", rekao je Avramopolis na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači.
Kosovo je ove godine proslavilo 10 godina nezavisnosti/BBC
Uslov za potvrdu preporuke iz 2016. godine bilo je rešenje pitanja demarkacije granica sa Crnom Gorom i postizanje opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije.

https://twitter.com/HashimThaciRKS/status/1019604216275488768

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom postignut je u martu ove godine, a maju su zvaničnici Evropske unije posetili Kosovo kako bi prikupili podatke o borbi protiv korupcije.

Dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom Evropska komisija je pokrenula u januaru 2012. godine.

Deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: