Samit Severne i Južne Koreje: koji su mogući rezultati

Kim Džon Un se sastaje sa južnokrejskim predsednikom Mun Džae Inom prvi put u poslednjih deset godina.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

10:22

Samit Severne i Južne Koreje: koji su mogući rezultati
Poèetak toplijih odnosa poèeo je na Zimskim olimpijskim igrama/Getty Images

Kim Džong Un postaje prvi vođa Severne Koreje koji će kročiti u demilitarizovanu zonu na granici Severne i Južne Koreje koja je uspostavljena tokom rata.

Redak dijalog dvojice vođa rezultat je poboljšanja odnosa dveju zemalja u poslednjih nekoliko meseci. Očekuje se da se na samitu pripremi teren za sastanak predsednika Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Očekuje se da će rezultat razgovora biti odustajanje Severne Koreje od daljeg razvoja nuklarnog oružja.

Analitičari su skeptični i ne veruju da će Pjongjang odustati od svog nuklearnog arsenala.

Obe Koreje imaju probleme o kojima treba razgovarati - sankcije i razdvojene porodice.

Zašto je samit važan?

Mun se i ranije zalagao za dijalog sa Severnom Korejom/Getty Images
Samit je velika stvar.

Ovo je prvi put da se korejski lideri sastaju još od 2007. godine, ali i prvi sastanak Kim Džong Una sa zvaničnicima Južne Koreje.

Za razliku od sastanka Kim Džong Una sa kineskim predsednikom Si Đipigom koji se održao u tajnosti, samit sa južnokorejskim predsednikom biće prenošen uživo na televiziji.

"Kim Džong Un se otvara ka svetu. Nikada ranije nije bio na sličnom sastanku", kaže doktor Džejms Kim, diorektor Azijskog instituta političkih nauka.

Ko je Kim Džong Un

Tišina na granici dveju Koreja

Kimov otac se dva puta sastao sa predsednicima Južne Koreje - prvi put 2000. godine, a zatim 2007.

Sastanak sa nekadašnjim južnokorejskim predsednikom Kimom De Džungom doveo je do razgovora o nuklarnim pretnjama i poboljšanju ekonomskih odnosa, a De Džung je za napore koje je uložio dobio i Nobelovu nagradu.

Međutim, razoružanje je ostalo neodstižno i nastavile su se provokacije, a u isto vreme konzervativna vlada u Seulu zauzela je oštriji stav prema Pjongjangu.

Doktor Kim kaže da mnogi veruju da pomoć koja je stizala u Severnu Koreju i koja je trebalo da obuzda nuklarne ambicije, često nije iskorišćena u te shvrhe.

"Ima onih koji smatraju da je finansijska pomoć samo pogoršala situaciju. Smatraju da je novac pomogao Severnoj Koreji da postane nuklearna sila", kaže.

Šta želi Južna Koreja?

Predsednik Mun, koji je na čelu Južne Koreje od prošle godine, zalagao se za dijalog sa Severnom Korejom još pre nego što je postao predsednik.

"Nema sumnje da Mun želi da uspostavljanje dijaloga sa Severnom Korejom postane jedno od glavnih obeležja njegove vladavine", kaže Ji Džund Li, asistent na Američkom univerzitetu.

Stav predsednika Muna u vezi sa samitom je jasan. On je rekao da se "mora uspostaviti" mir između dve Koreje koje su tehnički i dalje u ratu.

Južnokorejsko ministartsvo ujedinjenja, zaduženo za ondose sa Severnom Korejom, vidi smanjenje napetosti kao glavni cilj. Na listi je i jačanje ekonomskih veza sa Severnom Korejom što bi moglo da uključi i ponovno otvaranje industrijskog kompkleksa Kesong.

Kesong je neobičan primer saradnje dve Koreje. Zatvoren je 2016. godine kada je Južna Koreja optužila Severnu Koreju da radnicima oduzima plate i novac koristi za razvoj nuklearnog naoružanja.

Predsednik Mun je izjavio da će ponovo otvoriti industrijski kompleks koji je u najboljim danima zapošljavao oko 55 hiljada severnokorejskih radnika .

Razgovaraće se i o 60 hiljada ljudi koje je korejski rat odvojio od porodica. O ovome se poslednji put pričalo 2015. godine. Očekuje se da će se razgovarati i o stranim zatvorenicima u severnokorejskim zatvorima.

Koja su očekivanja Severne Koreje?

Kim Džong Un se prvi put sastaje sa južnokorejskim predsednikom/Reuters
Ciljevi Severne Koreje nisu sasvim pricizni i jasni. Mnogi stručnjaci smatraju da je Kim pristao na razgovore zbog sankcija.

Severnokorejski mediji insistiraju da je "samopouzdanje" motivacija za razgovre sa Južnom Korejom, a ne sankcije.

Međutim, nedelju dana pre istorijskog samita, Sevrna Koreja je objavila da prekida sve nuklarne testove i lansiranja balističkih raketa.

Ovaj potez pozdravio je južnokorejski predsednik i, još važnije, američki predsednik Donald Tramp.

Direktor Lovi instituta Juan Gram smatra da samit vodi do sastanka Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Samit sa južnokorejskim predsednikom samo je "cena koju Kim mora da plati" za satanak sa Trampom, koji bi mu doneo poene kod kuće.

"Mislimo da diktatori rade šta žele, a zapravo Kim je stalno pod pritiskom i brine kako ga narod vidi", kaže profesor Li.

Kina uzvraća Trampu u trgovinskom ratu

Šef CIA Majk Pompeo tajno putovao u Severnu Koreju

Koji su mogući rezultati?

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja kaže da dve trećine stanovnika Južne Koreja ima pozitivan stav prema samitu.

Većina samit vidi kao početak mogućeg zbližavanja dve Koreje i odvraćanja Pjongjanga od daljeg razvoja nuklarnog naoružanja.

"Razgovor može biti korisna odskočna daska", smatra profesor Li.

On dodaje da očekuje da će nakon samita uslediti dodatni sporazumi.

Stručnjaci smatraju da mnogo toga zavisi i od "hemije" između Kim Džong Una i Mun Džae Ina i toga kako će se složiti.

"Mislim da će sastanak proći kako treba. Da li će dovesti do odvraćanja od danjeg razvoja nuklarnog naoružanja, to ne mogu da kažem,", kaže doktor Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: