Tesla bivšem radniku plaća 130 miliona dolara

Američki savezni sudija je u ponedeljak naredio kompaniji Tesla Inc da plati više od 130 miliona dolara odštete bivšem radniku, Afroamerikancu, nakon što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskoj radnoj okolini, prenosi Vol stril džurnal (Wall Street Journal).

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2021.

15:00

Tesla bivšem radniku plaća 130 miliona dolara
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Sudija je rekao da kompanija nije preduzela razumne korake da se Oven Dijaz, radnik po ugovoru u fabrici Tesla Frimont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenima koju je Tesla objavio na svom sajtu, proizvođač automobila navodi da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u pogonu fabrike i rasističke grafite u kupatilima.

Takođe je rečeno da se, tri puta kada se Dijaz žalio na maltretiranje, Tesla umešao i pobrinuo da se preduzmu mere.

“I dok snažno verujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Francisku, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene”, navode u Tesli.

Kompanija Tesla navodi da su uveli promene od vremena kada je Dijaz radio u fabrici Frimont, uključujući timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenih i brige da zaposleni imaju jednake mogućnosti u kompaniji.

Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u svom prvom izveštaju o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri posto vodećih pozicija u Tesli te deset posto radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: