Koji električni automobili najbolje ubrzavaju

Na listi je niz poznatih modela, ali i nekoliko iznenađenja.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Četvrtak, 30.09.2021.

11:26

Koji električni automobili najbolje ubrzavaju
Foto: Tesla promo

Američki Inside EV objavio tabelu električnih automobila dostupnih na tržištu, rangiranih na osnovu ubrzanju od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat).

Očekivano, titulu najboljeg po pitanju ubrzanja, ali i maksimalne brzine osvojio je auto marke Tesla. Tako je na prvom mestu Tesla Model S u Plaid verziji uz napomenu da prvo i drugo mesto dele varijante sa 21-inčnim i 19-inčnim felnama.

Oba do brzine od 96 km/h stižu za 1,99 sekundi i postižu maksimalnih 322 km/h.

I treću poziciju drži Tesla, i to Plaid verzija SUV modela X, koja do 96 km/h ubrzava za 2,5 sekundi i postiže 270 km/h.
Foto: Rivian promo
Treću poziciju Tesla Model X deli sa još dva automobila brenda Lucid Air, kojeg mnogi smatraju upravo najopasnijim rivalom Tesle.

Do 96 km/h modelu Lucid Air (takođe u varijantama sa točkovima od 21 i 19 inča) treba istih 2,5 sekundi, dok auto postiže takođe maksimalnih 270 km/h, ali ima još veću bateriju, pa i znatno višu cenu od Tesle.

Evropske boje brani još skuplji Porsche Taycan Turbo S koji košta čak 178.850 USD.

Međutim slavu ipak preuzima proizvođač Rivian, apsolutno najjeftiniji automobil u gornjem domu. Do 96 km/h stiže za 3 sekunde, a ponuda kreće već od 60.000 USD.

Jedini u gornjem delu liste koji može cenom konkurisati Rivianu je Tesla Model 3 Performance koji košta od 58.190 USD, ali i ubrzava nešto slabije, za 3,1 s.
Foto: Rimac promo
Na samom dnu su najsporiji, ali i najjeftiniji električni automobili. Nissan Leaf kreće već od 20.875 USD (baterija 40 kWh), a nudi ubrzanje do 96 km/h za 7,4 sekunde, i razvija 145 km/h.

Još slabiji od njega su Kia Niro EV (e-Niro), koji 0-96 na sat stiže za 7,5 s, pa Hyundai Kona Electric (7,9 s) i na poslednjem mestu Hyundai Ioniq (ravno 10 sekundi).

Treba na pomenuti da Inside EV prilikom pravljenja tabele u obzir nije uzeo neke ekskluzivne, supersportske električne automobile, kao što je na primer Rimac Nevera, čija serijska proizvodnja još nije počela, a koji bi se svakako našli u vrhu liste.

Inače, kompletnu listu, sa podacima o cenama modela, veličini baterija, ali i autonomiji u vožnji, možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: