"Sportska" vožnja – prečica do servisa

Rasno brujanje motora i brzi odziv na gas zvuče zabavno ali mogu i da prilično isprazne novčanik.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock
Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock

Motor u našem automobilu je neka vrsta mehaničkog heroja.

Mora da se nosi sa eksplozijama u cilindrima koje se povremeno pojavljuju, podnose temperature i do nekoliko stotina stepeni Celzijusa (npr. unutar turbopunjača), održavaju ekstremni pritisak, a takođe stvaraju pogonsku snagu i brinu se o rezultatima sagorevanja.

Njegovi radni uslovi su, najblaže rečeno, nepovoljni. A s obzirom da remont motora sa sobom nosi velike troškove, vozač bi svoju mašinu trebalo da održava u dobrom stanju. Osnovni servis sa redovnom zamenom ulja samo je prvi korak do dugog veka trajanja motora u automobilu.

Želite sa stisnete gas? Pritisnite - ali, tek nakon što se motor zagreje

Vrlo važan segment brige o motoru tiče se visokih obrtaja. Ne, ne treba ih izbegavati po svaku cenu – neophodni su, na primer, za efikasno i bezbedno preticanje.

Međutim, visoke okretaje treba koristiti racionalno, a pre svega kada motor postigne radnu temperaturu.

Kada se gas snažno doda pre zagrevanja motora, preklopiće se brojni nepovoljni faktori. Veliko trenje, loše podmazivanje i slabije hlađenja.

Rezultat može biti oštećenje metalnih elemenata u motoru.

Sportska vožnja nije samo motor, već i kvačilo, kočnice, gume…

Česta upotreba visokih obrtaja motora ne utiče samo na stanje motora.

"Sportska vožnja" uzrokuje značajno ubrzano trošenje gaznog sloja pneumatika. A to nakon dve ili tri sezone može značiti potrebu zamene kompleta guma.

Drugi operativni trošak biće, na primer, češća zamena potrošnih delova sistema kočnica – uostalom, brža vožnja znači i oštrije kočenje.

Veliki broj obrtaja motora takođe utiče na stanje kvačila, plivajućeg zamajca, menjača, kao i na delove pogonskog sklopa – tj. osovine ili zglobove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu