Uskoro novi elektropunjači, najavljeno smanjenje putarine za hibridna i vozila na struju

Premijerka Ana Brnabić je najavila i da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji, koji je danas otvoren na naplatnoj stanici "Beograd" u Vrčinu, povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine.

Centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na autoputu, sa naplatnih stanica i iz njega se upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji.

Tom prilikom je na naplatnoj stanici "Beograd" pušten u rad i punjač za električne automobile, a premijerka je istakla da je i to doprinos smanjenju aerozagrađenja u zemlji.

"Nastavićemo da razvijamo ovaj 'mozak' Puteva Srbije. Očekujem da će to rezultirati većim prlivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport. Imamo veliki broj kamiona koji su van gabarita koji prekomerno uništavaju naše puteve", rekla je Brnabić.

Centar će takođe omogućiti da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali na autoputu.

Uskoro naplata struje za punjenje, a putarina manja 13 odsto za električne automobile

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka je najavila i da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima i navela je da su Putevi Srbije pokrenuli incijativu da se za 13 odsto smanji putarina za električna i hibridna vozila.

Ona je napomenula da nema razloga da punjenje na elektropunjačima bude besplatno, što je sada slučaj, dok ostali vozači plaćaju gorivo.

"Naplaćivaćemo, ali ćemo davati dodatne podsticaje. Putevi Srbije su predložili i to je fenomenalna inicijativa da za 13 odsto smanjimo putarinu za električna ili hibridna vozila sa elektronskom naplatom, zato što je za toliko manje zagađenje ili i nesto više. Dajemo subvencije jer želimo da ljudi polako prelaze na ovaj vid vozila", rekla je Brnabić.

Govoreći o punjačima za elektrovozila, premijerka kaže da smo krenuli da uvodimo superbrze punjače i da ih ima što više.

"Trenutno imamo osam punjača na auto-putevima u Srbiji, a budžetirali smo još 10 ove godine. I još oko 90 elektropunjača imamo po gradovima i opštinama u Srbiji", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu