Počela proizvodnja novog BMW-a M3

Prvi primerci najnovije BMW-ove sportske limuzine izašli su iz pogona u Minhenu, gde se proizvode i ostale verzije aktuelne Serije 3.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2020.

14:55

Počela proizvodnja novog BMW-a M3
Foto: BMW promo

BMW je na taj način upotpunio proizvodni proces nove generacije modela Serije 3 u fabrici u kojoj se još izrađuju regularna limuzina i karavan, uključujući i plug-in hibridne verzije ovih automobila, a bavarska kompanija navodi da se svi ovi modeli sklapaju na istoj proizvodnoj traci.

Iako je baziran na istoj osnovi kao i BMW M3, novi M4 Coupe neće se proizvoditi u Minhenu, kao do sada.

Umesto toga, BMW M4 će se praviti u pogonu Dingolfing.
Foto: BMW promo
BMW je novu generaciju modela M3 i M4 predstavio krajem septembra, a u prodajne salone ovi automobili će stići u martu 2021.

Oba vozila u osnovnoj varijanti ispod haube imaju 6-cilindarski 3.0-litarski tvin-turbo benzinac sa 480 KS (353 kW) i 550 Nm. Snažnija, Competition varijanta koristi isti pogonski agregat, ali sa 510 KS (375 kW) i 650 Nm.

BMW M3 i M4 u bazičnoj pogonskoj varijanti ubrazavaju od 0 do 100 km/h za 4,2 s, pre nego što razviju maksimalnih 290 km/h, ukoliko su opremljene opcionim M Driver paketom. Bez ovog paketa, najveća brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

Competition modeli su još brži, pa im je za ubrzanje iz stanja mirovanja do stotke potrebno samo 3,9 s, dok je maksimalna brzina identična kao kod slabijih verzija.
Foto: BMW promo
Osnovne verzije modela M3 i M4 standardno dolaze sa 6-brzinskim manuelnim menjačem i zadnjim pogonom, što će obradovati tradicionalne zaljubljenike u BMW-ove sportske automobile.

Osmostepeni automatik je na raspolaganju kao opcija u bazičnim modelima, a u verzijama Competition to je jedini dostupan prenosni sistem. Ipak, i ovde je moguće manuelno menjati brzine pomoću polugica smeštenih na volanu.

Competition verzije donose još jedan ekskluzivitet, a to je M xDrive pogon na sva 4 točka. Međutim, i ovde se vodilo računa o tradiciji, pa su se BMW-ovi inženjeri postarali da se u normalnom režimu vožnje obrtni moment šalje samo na zadnju osovinu, a u izazovnijim trenucima za vozača, kada je potrebna veća stabilnost i bolje prijanjanje, angažuju se i prednji točkovi.
Foto: BMW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: