Kia Stinger GTS – izbor entuzijasta

Ograničena serija Kia Stinger GTS nedavno predstavljena u Njujorku.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.05.2019.

20:20

Kia Stinger GTS – izbor entuzijasta
Foto: Kia Motors Adria Group

Od svojeg predstavljanja pre dve godine je Kia Stinger brzo privukao pažnju, zbog čega je Kia nedavno na salonu automobila u Njujorku predstavila najpotentniju sportsku limuzinu do sada.

Posebna serija Stinger GTS, ograničena na samo 800 primeraka, sa novim dinamičnim pogonom na sva četiri točka (D-AWD) stiže na puteve i strankama će nuditi još sportskiju vožnju.

Sa sportom inspirisanim stilskim elementima, koji između ostalog uključuju delove od ugljeničnih vlakana i novu atraktivnu boju za privlačenje još više pogleda, ograničena serija GTS namenjena je automobilskim entuzijastima, koji će stajati u redu za vožnju.

U vrlo kratkom periodu otkako se Stinger na tržištu afirmisao kao pravi igrač u razredu sportskih limuzina, koji zbog svojih izuzetnih performansi može posramiti nemačke konkurente.

Pritom je na novo definisao marku Kia i njenu percepciju kod stranaka. Međutim Albert Bairman, vođa istraživanja i razvoja (do dolaska u Kiju vođa M odeljenja u BMW-u), uz brojne pohvale i nagrade koje je Stinger osvojio, težio je nečemu višem.
Kia Motors Adria Group
Rezultat je nova varijanta Stingerovog pogona na četiri točka, koji su začinili pravim genetskim kodom zadnjeg pogona. Radi se o D-AWD sistemu, koji su razvili kako bi popunio prazninu u ponašanju između Stingera GT sa pogonom na 4 točka (AWD) i zadnjim pogonom (RWD).

* Mehanička blokada diferencijala je dodata D-AWD sistemu, koji je namenjen unapređenju trakcije i boljoj distribuciji snage između zadnjih točkova, kada sistem prepoznaje gubitak trakcije.

* Izbor načina vožnje (Drive Mode Select) povećava dinamiku zadnjeg pogona:
- Comfort šalje 60 posto snage na zadnje točkove za veći osećaj stabilnosti
- Sport šalje 80 posto snage na zadnje točkove za sportskiju vožnju
- Drift šalje 100 posto snage na zadnje točkove i održava u istoj brzini bez menjanja u višu brzinu

Nova logika kontrole:
- Kontrola proklizavanja i prepoznavanje suprotnog upravljanja
- Šema menjanja brzina
- Kontrola stabilnosti
Kia Motors Adria Group
Stinger GTS, koji je raspoloživ u varijantama D-AWD ili RWD, zadržao je Stingerovu GT snagu ispod poklopca motora.

Pokreće ga 3,3-litarski V6 twin turbo snage 365 KS i obrtni moment: 510 Nm, uparen sa osmostepenim automatskim menjačem.

U unutrašnjosti Stinger GTS nudi još više premium materijala. Upravljački volan i centralna konzola obloženi su alkantarom, a obloge plafona veštačkom kožom (chamude).

Cenovno vrlo pristupačan fastback Vrednost će biti glavni stub varijante Stinger GTS, jer je automobil opremljen sa brojnim tehnologijama sa područja udobnosti i sistemima asistencije vozaču.

Ograničena serija GTS sportske limuzine nudi stakleni panoramski krov, premijum ozvučenje Harman/Kardon6 snage od 720 vati sa tehnologijama QuantumLogic7 i Clari-Fi za jačanje signala, bežično punjenje pametnih telefona

Prodaja Stingera GTS kreće ovih dana, ali zasad samo u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: