Mercedesovi AMG modeli imaće isključivo pogon na sva 4 točka, jer to traže kupci

Budući Mercedesi-AMG neće moći da se nabave u verziji sa zadnjim pogonom.

Podeli
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Mercedes prvi put pravi AMG van Nemačke zbog Kine

Nakon što je protekle sedmice nemački proizvođač najavio elektrifikaciju AMG modela od 2021, sada stiže i informacija da će se sledeća generacija ovih visokoperformansnih automobila izrađivati isključivo sa pogonom na sva 4 točka.

Šef Mercedes-AMG odeljenja, Tobias Moers, kazao je da njihovi modeli sa zadnjim pogonom više nisu primaran izbor kupaca i da nema smisla dalje ulagati novac u njihov razvoj.

“Kupci su nam sami odgovorili upravo svojim izborom, a većina njih želi AMG automobil sa pogonom na sva 4 točka”, izjavio je Moers za brutanski Autocar.

"Dok smo proizvodili AMG E klase u dve opcije – sa zadnjim i 4WD pogonom, 90% klijenata biralo je pogon na sva 4 točka. Sada, u novom E63, nudimo 'drift mod' koji omogućava uživanje u vožnji automobila sa zadnjim pogonom, ali je 4WD standard.”

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Ova odluka odnosiće se i na supersportski AMG GT, kaže Moers, jer se ispostavilo da i njegovi kupci žele uglavnom 4WD.

Šef AMG odeljenja potvrdio je da će V12 motori uskoro biti stvar prošlosti. Poslednji AMG V12 model je S65 Final Edition, a Moers tvrdi da će pod znakom pitanja uskoro biti i V8 pogonske jedinice u nekim manjim modelima, kao što je C63.

"Što se tiće V12, možda će ga u sledećoj generaciji koristiti Maybach S klasa, ali ne i AMG modeli”, dodaje on.

strana 1 od 74 idi na stranu