Niko ne želi ograničenje na 180 km/h – nesreće i pri nižim brzinama

Konkurencija nije pozdravila odluku švedske kompanije Volvo da u budućnosti limitira maksimalnu brzinu svojih automobila na 180 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

13:30

Niko ne želi ograničenje na 180 km/h – nesreće i pri nižim brzinama

Volvo uvodi ovo ograničenje s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nesreća u koje su izazvane neprimerenom brzinom.

Međutim, iz redova Volkswagena, Mercedesa, BMW i PSA smatraju da iza Volvoove ideje nisu samo bezbednosni, nego i neki manje idealistički razlozi.

Tako iz VW tvrde da visoka brzina nije samo po sebi problem, već neprilagođena brzina. Nemački gigant ističe da se nesreće dešavaju i pri nižim brzinama.
Iz Volfsburga umesto fiksnog ograničenja maksimalne brzine, veruju da bi ograničenja trebalo primenjivati ​​precizno i ​​prilagoditi situaciji.

Na primer, na deonicama koje su posebno poznate po nesrećama ili privremeno zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saobraćajne gužve i sličnog.

Jedan od Mercedesovih visokopozicioniranih tehničara rekao je da bi ograničenje maksimalne brzine smanjilo troškove razvoja za njihove modele jer ne bi trebalo brinuti o velikom opterećenju modela pri maksimalnim brzinama.

Pre svega misli se na sisteme kočenja, koji moraju biti efikasni i pri izrazito visokim brzinama.
Iz BMW ističu da je ograničavanje maksimalne brzine pogrešan signal, što je i očekivana poruka proizvođača čiji je moto "radost vožnje".

Bavarci tvrde da se njihvi automobili konstruišu tako da besprekorno funkcionišu i pri maksimalnom opterećenju kako bi se, na primer, moglo voziti bez problema i na zahtevnim, brdskim zavojima.

U međuvremenu, direktor francuske grupacije PSA Karlos Tavares naglašava jedno od osnovnih ljudskih prava – slobodu.
"Kao građanin ove regije, verujem da je jedna od snaga Evrope raznolikost te kreativnost koju stvara sloboda", kaže Tavares i indirektno "proziva" Volvo, "Pitate li se da li je možda ta odluka posledica činjenice da proizvodi ne mogu da rade određene stvari?"

Volvo se odavno odrekao sportskih R modela i osmocilindarskih motora. Ko želi sirovu snagu nema šta da traži kod švedskog proizvođača, jer nudi samo trocilindarske i četvorocilindarske agregate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: