Najpopularnije vozilo u SAD dobija električnu verziju

Ford je najavio da će pokrenuti proizvodnju električnih pikap vozila F-serije.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Bug.hr

Petak, 18.01.2019.

19:00

Najpopularnije vozilo u SAD dobija električnu verziju

Fordovi pikap modeli F-serije, poput najprodavanijeg vozila u SAD, modela F-150, čista su suprotnost električnim automobilima. Ogromnih su dimenzija, imaju veliku nosivost i troše mnogo goriva – ali ih Amerikanci jednostavno obožavaju.

Iz Forda su još ranije najavljivali kako bi u budućnosti mogli ponuditi F-150 sa plug-in hibridnim pogonom, i na tome navodno rade još od 2015, međutim sada iz ove kompanije stižu sasvim drugačije informacije.

Džim Farli, koji je Fordov predsednik zadužen za globalna tržišta, izjavio je na jednoj automobilskoj konferenciji u Detroitu da će Ford elektrifikovati pikap modele F-serije. To znači da će praviti kako hibridne, tako i potpuno električne varijante ovih vozila.

Ovaj potez trebalo bi da označi početak velike transformacije Forda, a uvođenje novih hibrida i električnih vozila u ponudu trebalo bi da osigura da milijardu dolara vredna franšiza pikapova F-serije postane "otporna na budućnost".

Ford na ovaj način verovatno želi da se pripremi na najavljeni dolazak Teslnog električnog pikapa, ali i na sve više cene fosilnih goriva u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: